Читај ми

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу

У наредних десетак дана сви средњошколци у Србији, њих око 235.000 ће, као што је најавио председник Србије Александар Вучић, добити по 10.000 динара помоћи државе, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

„Ово је још једна мера државе категорији грађана која је до сада можда била прескочена и искључиво представља помоћ државе групи младих која је остала непокривена досадашњим помоћима“, рекао је Мали гостујући на Телевизији Хепи.

Он је истакао да је прошле године младима од 16 до 29 година два пута исплаћено по 100 евра, потом још 5.000 динара, да је ове године мајкама деце до 16 година исплаћено по 10.000 динара за свако дете, те да ће 30. новембра помоћ бити исплаћена пензионерима по 20.000 динара и категорији социјално угрожених по 10.000 динара дан касније.

„Боље стојимо у ова два месеца, ниједан од таргета не угрожавамо. Имамо пет милијарди евра на рачуну и зато хоћемо да помогнемо. До сада нисмо циљали групу средњошколаца, показујемо да су нам важни и показујемо снагу наших јавних финансија“, рекао је Мали. 

Он је подсетио да је прошле недеље покренут пројекат студентских картица које ће бити активне од 1. децембра и на којима ће студентима уместо планираних 500, на иницијативу Александра Вучића бити уплаћено по 1.000 динара. Kако је истакао до сада се 67.000 студената пријавило за картицу која ће бити платна, без трошкова одржавања или издавања.

„То је леп гест бриге, сви смо били студенти, значи сваки динар“, поручио је Мали и додао да су уговори већ потписани са 24 компаније које су подржале пројекат, а међу њима су Ер Србија која нуди 10 одсто попуста на авионске карте, Србијавоз са 20 одсто попуста на возне карте, велики број књижара, супермаркета, биоскопи, осигуравајућа друштва, Путеви Србије, Скијалишта Србије са 15 одсто попуста. 

„То су све конкретни бенефити за студенте, слушали смо њихове потребе, показујемо бригу и снагу економије. Србија је сада научила да побеђује у економији, стојимо много боље од развијенијих земаља и нећемо стати“, рекао је министар.

Он је истакао да је у корони стао свет, фабрике су кренуле да се затварају, а Србија се 2020. није предала, направили смо три ковид болнице, обезбедили четири вакцине бесплатно, обезбедили респираторе и лекове, реаговали брже, ефикасније од развијенијих земаља.

Мали је поручио да је Србија тиме показала одговорност и бригу према свом народу те подсетио да се 6,1 милиона грађана пријавило за помоћ државе од 100 евра која им је и исплаћена, али да је помоћ пружена и предузетницима кроз исплату минималних зарада, јефтине кредите, одлагањем плаћања пореза и доприноса.

„Одговорно смо реаговали да сачувамо радна места, били смо најбрже растућа економија у Европи. Помоћ не престаје и она нема везе са изборима већ са политиком земље да помаже грађанима. До сада је привреди и грађанима исплаћено око девет милијарди евра“, рекао је Мали. 

Он је подсетио да се пре десет година за време владе данашње опозиције Србија борила са огромном инфлацијом без икакве спољне кризе, са растом курса од 83 на 120 динара за евро што је урушило животни срандард грађана, те неулагањем у јавне ресурсе, а као највећи проблем је истакао тадашњи губитак 500.000 радних места због затварања фабрика.

„Ми смо, на другој страни, сваку могућност искористили да помогнемо, гледали смо одговорно да покријемо све категорије грађана, да покажемо бригу. За нас је однос према човеку, према проблему, основна политика“, поручио је Мали.

Он је подсетио да је пример неодговорног вођења земље 2012. година када је Србија на рачуну имала осам милијарди динара, а само за исплату пензија је било неопходно 40 милијарди. 

Након тога је, како је рекао, спроведена тешка фискална консолидација, те да данас имамо 540 милијарди динара или око пет милијарди евра на рачуну. 

Мали је подсетио да нас 1. јануара очекује и повећање плата у јавном сектору, али и пензија од додатних 14,8 одсто те минималне зараде од 17,8 процента која ће након тог повећања први пут премашити 400 евра, док је пре десет година минимална зарада износила само 15.700 динара.

„Данас плате и пензије расту изнад нивоа инфлације, кумулативно пензије су порасле 56,1 одсто у последње две године. Боримо се са инфлацијом, увезена је и последица је кризе изазване короном 2020, потом поремећајима у ланцима снабдевања, кризом у Украјини, енергетском кризом, конфликтом у Гази“, рекао је Мали.

Он је истакао да Србија све чини у интересу грађана Србије те да желимо да будемо у добрим односима и са истоком и са западом, али водимо рачуна о нашим интересима.

Он је поручио да ниједна инвестиција није заустављена те да ће Србија ове године остварити раст БДП-а од 2,5 одсто док Немачка, на пример, већ три квартала заредом бележи негативан раст. 

„Први пут у историји БДП ће износити више од 69 милијарди евра, док је пре десет година износио 33,4 милијарде“, поручио је министар. 

Он је додао да је у даљем плану развоја Србије да са садашњег нивоа од просечних плата од 840 евра и 390 евра пензија у јануару, 2027. дођемо до просека плате од 1.400 евра и пензија од 650 евра. Додао је и да 2,36 милиона грађана плаћа порезе и доприносе, што је историјски ниво запослености, како је рекао.

Министар Мали је поручио да је ниво јавног дуга од 51,3 одсто БДП-а добар будући да земље Европе премашују задуженост од 100 одсто БДП-а. 

„Није све идеално, али смо успели да променимо ствари. Не желимо да се враћамо на плате од 300 евра“, поручио је Мали. 

Он је подсетио да је од 2012. године реконструисано или изграђено 445 километара путева у односу на 42,6 километра што је био резултат претходне власти, да је отворено 467 фабрика, да је реконструисано или изграђено 807 километара пруга у односу на 31,5 километара у претходној власти, те да је у последних десет година у Србији обновљено 147 болница, домова здравља, клиника. 

„Посебну пажњу поклањамо здравству. У процесу је куповина мамографа, уз апарата, магнетних резонанци. Свакоме желимо да омогућимо бољу здравствену негу, бољи живот“, поручио је Мали. 

Он је закључио да данашња Србија гради ауто-путеве, брзе пруге, потпуно смо променили перспективу наше земље и сачували суврерност и независност. 

„Сигуран сам да грађани то препознају и подржавају“, закључио је Мали.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура