Читај ми

Синиша Мали: Е-фактурама до веће ликвидности и ефикасности привреде

1/4

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали позвао је данас привреднике, који су у систему ПДВ-а, да се у што краћем року пријаве на систем е-фактура, оцењујући да је увођење система електронског фактурисања важно јер је од огромног значаја за бољу ликвидност и ефикасност привреде.

Мали је на конференцији “Е-фактуре за привреду: Новине у систему и законском оквиру од 2023” подсетио да је од 1. јануара 2023. године обавезно издавање и чување електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора, уколико су у систему ПДВ-а, а да су користи од њега огромне.

„Заједно можемо да креирамо конкурентнију и атрактивнију привреду наше земље“, рекао је Мали, и додао да је увођење е–фактура у систем пословања један од најважнијих реформских потеза спроведених у протеклих 20 година.

Он је оценио да је тај огроман и важан реформски потез Владе Србије током ове године прошао неприметно, услед велике светске кризе и разних других изазова са којима смо се суочавали.

Мали је указао и да је Србија, када је у питању увођење е-фактура испред Француске, Шпаније, Словеније, које тек планирају да уведу тај систем.

Он је навео и да се у систему електронских фактура тренутно налази више од 10.000 корисника јавних средстава, односно да је цела држава већ у систему електронских фактура, али и велики број привредника, као и 175.000 привредних субјеката.

„Е – фактуре смо увели због привредника који су то тражили како би унапредили пословање, учинили га транспарентнијим, и како би на крају и повраћај ПДВ добили у краћем временском периоду“, рекао је Мали.

Министар је истакао и да је коришћење система е–фактура бесплатно, да је процедура транспарентна и једноставна.

„Када је чување е-фактура у питању, идемо у корак са дигитализацијом, са новим трендовима. Трошкови су нижи, али најважнија ствар за привреду је што ћемо упаривањем улазно - излазних фактура бити у могућности да повраћај ПДВ радимо у року од 24 до 48 сати, аутоматски, без додатних контрола и било каквих проблема. Уместо да то траје, као данас 35, 40 дана, то ће трајати дан или два“, рекао је Мали.

Он је оценио да је то огромна предност за привреду, али и помоћ њеној ликвидности, додајући да се испуњава још једно дато обећање.

Министар је истакао и да се не стаје са реформама упркос тешком периоду у којем се налазимо и великим изазовима са којим се суочавамо. 

„У последње три године показали смо колико нам је привреда отпорнија и колико смо одлучнији и озбиљнији када је помоћ привреди, грађанима и однос према проблемима у питању. Нисмо се предали ни када је епидемија ковида кренула 2020. године, нисмо се предали ни када су кренули проблеми у ланцима снабдевања, када је кренула енергетска криза, конфликт у Украјини. Привреду смо помогли са скоро девет милијарди евра, али оно што смо успели да урадимо је да сачувамо радна места и наше производне капацитете“, рекао је Мали.

Он је истакао да је стопа незапослености, у Србији 8,9 одсто у другом кварталу ове године, и да је то на историјски најнижем нивоу, подсећајући да је 2012. била 25,9 одсто.

„У последње две године стопа раста нашег БДП је највиша у Европи. Растемо и ове године“, рекао је Мали, и додао да је велики број и јачих економија као што је економија Велика Британије, већ у рецесији, док ми нисмо.

Наводећи да је Србији удео јавног дуга у БДП 54,7 одсто БДП, што је далеко испод нивоа Мастрихта , министар је подсетио да је просек ЕУ 94 одсто. 

Он је истакао и да стране директне инвестиције износе више од три милијарде евра за првих десет месеци ове године, и додао да није заустављен ниједан пројекат изградње ауто – путева, фабрика, болница, школа…

„Србија се показала другачијом, али не смемо да станемо и то је моја порука свима вама“, рекао је Мали.

Како је истакао поред великих ствари видљивих голим оком, урађене су и ствари које је привреда тражила као што је увођење е - фактура, новог система е-фискализације, а са циљем што успешније борбе против сиве економије.

„Циљ нам је да подигнемо свест људи да је важно да узму и фискални рачун, а с друге стране да подигнемо свест привредника да не само да можемо кроз систем е-фактура да им помогнемо да њихов процес пословања буде успешнији, већ да заједно можемо да мењамо перспективу наше привреде и државе, да будемо конкурентнији и атрактивнији, да будемо лидери и у процесу дигитализације и увођења новина које превасходно треба да помогну привреди“, рекао је Мали. 

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад рекла је да Немачка снажно подржава даље унапређење пословног окружења у Србији и ефикасно сузбијање сиве економије било које врсте, те да су у том циљу подржали надлежне српске институције у дефинисању и изградњи новог националног програма за сузбијање сиве економије. 

„Увођење електронске фискализације и електронских фактура су амбициозне системске реформе. Правилно примењене ове реформе ће смањити трошкове за предузећа и допринети унапређењу ефикасности јавне управе. Ова реформа ће допринети остварењу равноправне конкуренције за све актере на тржишту“, рекла је Конрад.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић указао је да су е-фактуре, е-фискализација и е-плаћања стубови транспарентне економије и фер конкуренције. 

„У потпуности смо ту да подржимо развој овог система који доноси бројне бенефите грађанима и привреди, а наравно и држави, кад је реч о бољим начинима за плаћање и новим приликама за развој пословања, унапређење јавних услуга и бржи економски развој“, рекао је Цветковић и честитао министру Малом на успешној имплементацији система е-фактура и е-фискализације. 

Он је изразио уверење да ће развој безготовинских плаћања бити велика ствар за Србију. Према његовим речима, за грађане безготовинска плаћања значе велику уштеду у времену јер су и до три пута бржа него плаћања готовином и значе куповину безбедних производа на сигурном месту с обзиром да су пост терминали такви да могу да их поседују сви уредно регистровани привредни субјекти и да се спроводе све трансакције тако да су транспарентне.

Након уводних обраћања одржана је дебата са привредницима на којој су помоћници министра Драган Демировић и Соња Талијан одговарали на дилеме привредника у вези са е-фактурама како би им се пружила помоћ за све недоумице које могу имати у пракси.

Сличне теме

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу