Читај ми

Синиша Мали добио награду „Реформатор године“, велики допринос унапређењу пословања привреде

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали проглашен је данас за Реформатора године, по избору Националне алијансе за економски развој (НАЛЕД), за реформе које се односе на унапређење пословања привреде, њено административно и парафискално растерећење, а што је допринело бољем животу и раду у Србији.

Награда „Реформатор године“ додељује се носиоцима јавних функција који су у сарадњи са НАЛЕД-ом покренули и спровели реформе, а у образложењу за добијање награде, која се први пут додељује од 2019. године, се наводи: „Министарство финансија је уз Вашу посвећеност и континуирано залагање остварило значајне помаке на пољу унапређења транспарентности финансијских трансакција и наплате пореза кроз дигитализацију и проширење система фискализације, успешну имплементацију система еФактура, и организацију дигиталне награде игре „Узми рачун и победи“. Такође, препознати су Ваши напори на фискалном и административном растерећењу привреде, кроз смањење обавеза по основу зарада и укидање регистрације ПДВ-а страним компанијама које складиште, али не прометују своје производе у Србији. Министарство финансија је уз Ваше вођство кроз измене пореских прописа уредило и питање рада за страног послодавца што је нарочито значајно за фриленсере, и имало је кључну улогу у оптимизацији и убрзању поступка регистрације половних моторних возила, на корист наших грађана и привреде. Ваше лидерство ће остати кључно за даљу реализацију реформи пословног окружења за које се залажемо с циљем усвајања и спровођења новог Програма за сузбијање сиве економије и примену приоритетних препорука Сиве књиге 15, као што су даље смањење фискалног оптерећења најнижих зарада, и увођење јавног електронског регистра непореских дажбина и безготовинских плаћања“. 

Министар Мали се приликом обраћања присутнима захвалио НАЛЕД-у, истичући као веома значајне реформе, које су спроведене у Србији, уз подршку те организације. Нагласио је значај „Сиве књиге“, где се дају препоруке министарствима, а коју издаје НАЛЕД. Он је рекао да је Министарство финансија у претходној години у потпуности испунило четири, а делимично три препоруке из претходне Сиве књиге, што је далеко испред других институција.

„Сива књига нам омогућава да комуницирамо са привредом. Ако не слушамо, решења неће бити права. Када смо доносили први, други и трећи пакет помоћи привреди – слушали смо привреду. Исто смо чинили и када смо доносили одлуку о растерећењу зарада, како би подстакли запосленост и борили се против сиве економије. Слушамо привреднике и у вези плата како био оне пратиле реалан раст наше економије“, нагласио је министар на скупу у Палати „Србија“. 

Министар је набројао досадашње реформске процесе који су успешно спроведени у његовом мандату, и најавио наставак реформи које треба да подигну конкурентност и атрактивност наше привреде. 

Реформе ће се наставити у сфери дигитализације наплате свих пореских облика, али и даљег унапређења рада Пореске управе, као кључног дела пореског система Републике Србије.

Оценио је као огромне - реформске кораке у увођењу е-фискализације и е-фактура, и најавио нове потезе, то је даљи рад на дигитализацији и аутоматизацији е-акциза и е-отпремница. 

„У овом тренутку у самом систему е-фискализације имамо око 140.000 обвезника, и 250.000 локација по целој Србији. То даје резултате, јер смо прошле године имали веће приходе, имамо бољу наплату пореза и дисциплину. То потврђују и подаци из наградне игре „Узми рачун и победи“. Десет станова смо поделили, а укупно је било 104 милиона рачуна. Само на тим рачунима било је 55 милијарди динара ПДВ-а. Драго ми је што заједно са НАЛЕД-ом и привредом, радимо на дигитализацији и идемо више корака испред других, чак развијенијих земаља од нас“, рекао је Мали.

Као другу велику реформу која је успешно спроведена, Мали је навео е-фактуре. Како је истакао, сви обвезници ПДВ-а су од 1. јануара ове године у овом систему. 

„Нема више папирних фактура, нити ситуација да се оне негде изгубе. Тај јединствени систем смо направили слушајући привреду. Он омогућава да повраћај ПДВ буде урађен у року од дан или два. Највећи захтев привреде био је да се не чека 30 или 45 дана“, навео је Мали. 

Министар финансија је рекао да је следећи реформски циљ да пријава за ПДВ буде аутоматизована на најбољи начин како би се и повраћај ПДВ који се базира на систему е-фактура спровео до краја.

„У фебруару смо имали девет милиона фактура које су прошле кроз систем без проблема, све то се мултипликујте до краја године, па видите колико је то огроман реформски потез. Ми смо испред Шпаније, Белгије, Словеније, Португалије. То је велики успех“, рекао је он. 

Говорећи о осталим успесима, набројао је и централизован систем јавних набавки, као и увођење услуге е-пореза што је пружило додатни квалитет и убрзало попуњавање пријава Пореске управи. 

Министар је на крају рекао да је важан и рад царине, и да је план да се до 2025. године аутоматизује увоз и извоз, као и рад на даљем усаглашавању царинских декларација са ЕУ, јер су то области које доприносе повећању конкурентности. 

Мали је најавио и да ће се ићи са даљим смањењем пореског оптерећења на зараде, што доприноси смањењу сиве економије и одлуци послодаваца да више запошљавају.

Министар је рекао и да је Влада Србије на јучерашњој седници усвојила Програм за сузбијање сиве економије за период 2023-2025. 

Он је изразио задовољство што Србија и даље расте, што је стопа нашег БДП висока. „Ове године наш БДП ће износити 68 милијарди евра, а поређења ради 2012. године имали смо 33,7 милијарди евра“, навео је. 

„Ситуација је добра, Србија је стабилна. Очували смо макроекономску стабилност, а и наш јавни дуг је на крају фебруара износио 50,8 одсто, што је испод нивоа по критеријума Мастрихта“, рекао је он и најавио да нас у будућности очекују даља капитална улагања и још веће плате и пензије, јер Влада не намерава да одустане од Програма „Србија 2025“ по коме се до краја мандата ове Владе очекује просечна плата од 1.000 евра и пензија од преко 400 евра.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће ове године бити спроведена веома велика и важна реформа за Србију и њене грађане, а то је дигитализација здравства и увођење еКартона, који ће повезати државно и приватно здравство и омогућити да у здравству све буде на једном месту.

На годишњој конференција о економским реформама и обележавању 15. годишњице издавања НАЛЕД-ове публикације Сива књига, са 100 препорука за Владу, премијерка је рекла да је већ при крају увођење система еАграра.

Такође, једна од важних реформи ове године ће бити, истакла је, измена Закона о планирању и изградњи, којим ће бити решен проблем конверзије уз накнаду права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем. 

"А након тога и решавање легализације објеката. И од 2024. верујем да ћемо бити доста успешнији него ове године", нагласила је Брнабић, и додала да је прошле године стартовао и систем Социјалних карата, који је био до сада најкомплекснији подухват.

Данас је обележено 15 година издавања НАЛЕД-ове најпознатије публикације - Сива књига, са 100 препорука за Владу у циљу уклањања бирократских препрека. Учесници догађаја су се осврнули на најзначајније реформске резултате, али и пропуштене шансе у протеклих 15 година. 

НАЛЕД је независно, непрофитно и нестраначко удружење чија је мисија унапређење пословног окружења у Србији кроз јавно-приватни дијалог. Од оснивања 2006. године, НАЛЕД је спровео више од 200 пројеката економског развоја уз подршку међународних партнера.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен