Читај ми

Синиша Мали: Београд спреман да буде домаћин специјализоване изложбе EXPO 2027

1/3

Делегација Међународног бироа за изложбе (Bueau International des Expositions - BIE), чији је задатак да процени капацитете и могућности Србије за одржавање специјализоване изложбе Expo 2027, за коју је наша земља поднела кандидатуру, данас завршава посету Београду. Тим поводом, организована је завршна конференција за медије на којој су говорили министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, председник Извршног комитета БИЕ Алан Берже и генерални секретар БИЕ Димитри Керкенцес.

Предлог Републике Србије је да се специјализована изложба „БЕОГРАД ЕXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027“ са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“/“Play for Humanity – Sport and music for all” одржи у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Министар финансија Синиша Мали изразио је наду да ће Београд бити изабран за домаћина ове престижне манифестације.

„Ми смо у конкуренцији пет градова у свету да добијемо овај за нас изузетно важан догађај. Протеклих неколико дана смо искористили да делегацији из Париза покажемо све адуте, све разлоге због којих мислимо да град Београд и Србија треба да буду домаћини оваквог једног престижног догађаја. За нас би то био врхунац свих реформи и свих напора да од Србије која је била на ивици банкрота 2012. направимо модерну и снажну економију. Подсетићу вас, у последње две године српска економија је најбрже растућа економија у Европи. Успели смо, упркос ковиду 19 и енергетској кризи и прекиду ланаца снабдевања у свету, као и конфликту у Украјини, да помогнемо нашу привреду са 8,8 милијарди евра, да одржимо постојећи ниво запослености, а у другом кварталу ове године, имали стопу незапослености од само 8,9 одсто. Упркос свим недаћама са којима се суочава цео свет и Европа, Србија је успела да сачува стабилност, задржала је раст економије и зато желимо да је представимо у једном другачијем светлу. Зато сматрамо да је Expo 2027 сјајна прилика и за регион и за Београд да покажемо свој досадашњи успех, али и додатни подстрек да будемо још бољи у будућности“, каже Мали.

Иначе, последња изложба овог типа у региону југоисточне Европе одржана је 1991. године у Пловдиву, тако да Београд има прилику да након више од три деценије доведе Expo у регион југоисточне Европе, што би, истиче Мали, уједно било и прва организација такве манифестације на територији западног Балкана, што читав регион ставља у фокус светске јавности. 

„Зато је важно да Expo дође у овај део Европе. Уз иницијативу која се зове Отворени Балкан, Балкан без граница, у које су укључени, Србија, Северна Македонија и Албанија, али желимо да се укључе и друге земље, Expo је огромна шанса за Београд и Србију, да покажемо да смо центар региона, и када су политика и култура и спорт и економија у питању, да покажемо да цео регион може да расте заједно и буде много јачи“, истакао је Мали.

Уколико би били домаћини Expo 2027, каже Мали, очекујемо да би Београд посетило око 2,6 милиона људи, са четири милиона посета, а укупан процењени економски ефекат износи 1,1 милијарду евра, 600 милиона евра директних и 500 милиона евра индиректних ефеката, у смислу утицаја на туризам и друге индуистријске гране.

„Очекујемо учешће преко 100 земаља и ово би за нас био врхунац резултата свих реформи како би нашу екомонију представили као доминантну у региону“ каже Мали.

Београд је, каже министар, био организатор Фајнал фора, Европског првенства у ватерполу, Светског првенства у боксу, прошле године смо били домаћин Самита несврстаних у Београду, такође, у Београду је у току Светско првенство у рвању.

„Уколико добијемо организацију ове престижне манифестације, свакако ће нам значајно бити и искуство које је наша земља стекла као учесник на изложбама овог типа у прошлости, а посебно на Светској изложби Дубаи Expo на којој је Србија била веома запажена”, истакао је министар.

Додаје да је Србија и финансијски потпуно спремна да буде домаћин.

„Данас сам на презентацији искористио прилику да гововрим и о резултатима наше економије, о томе да смо стабилни, кредибилни, ликвидни, јаки да одржимо и финансијски овај пројекат и да из њега извучемо максималну корист, као и за грађане Србије“, каже Мали.

Министар је најавио да ће одлука о земљи домаћину Специјалне изложбе Expo 2027. биће донета на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе у Паризу у јуну 2023. године.

„Уколико успемо, ово ће бити сјајна вест за грађане како Србије, тако и целог региона. Ми смо своје срце и енергију уложили да преокренемо земљу, а сада се тако боримо и за овај догађај, јер је то за нас огромна шанса, да покажемо да смо победници у економији, желимо то да поделимо са целим светом. Сигуран сам да ће одлука коју донесете бити праведна“, истакао је Мали.

Министарка трговине Татјана Матић истакла је да верује да је Београд фаворит за одржавање изложбе Expo 2027.

„Када говоримо о сектору туризма, Београд и Србија су, упркос кризи, забележили рекордне резултате. Са првих седам месеци ове године бележимо девизни прилив од 969 милиона еура и у овом тренутку преко 2,6 милиона посетилаца са више од 8.600.000 ноћења у Србији, што је сјајан резултат“, каже министарка, додајући да град Београд има огроман отенцијал и да је регионални лидер.

Председник Извршног комитета БИЕ Алан Берже истакао је да је у Београду имао конструктивне састанке, на којима није било табу тема и где ништа није под знаком питања.

„Имамо пет градова кандидата који су поднели пријаве. У оквиру рада нашег бироа имамо методологију за проверу кандидата, је и слање мисије, и зато смо ове недеље у Београду. На основу тога правимо извештај, који није оцена о кандидатури, али ту се види да ли су испуњени сви неопходни услови да одређени град постане домаћин изложбе. На основу тога се затим гласа на Генералној Скупштини, где гласа 170 чланова”, наводи Берже и додаје да је делегација претходних дана имала одличне и коснтурктивне разговоре са домаћинима у Србији, те да су, како каже, сва поља штиклирана и да нема отворених питања.

Генерални секретар БИЕ Димитри Керкенцес истиче да је Expo 2027 изузетно важан за цео Балкан.

„Први пут би специјализована Expo изложба била у Београду, када је реч о овом региону. Открили смо да овај пројекат даље подстиче развој Београда, и савршено би се уклопио у оно што град и држава желе да подстигну у наредним деценијама”, наводи Керкенцес.

Осим Србије, кандидатуру за домаћина Специјализоване изложбе предали су држава Блумингтон (Минесота, САД) са темом “Heathy People, Healthy Planet: Wellenss and Well Being for all”, Пукет (Тајланд) под темом “Future of life:Livinh in harmony, sharing prosperty”, Малага (Шпанија) са темом „The urban era: Towards the Sustainable city” и Сан Карлос де Барилош (Аргентина).

Сличне теме

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Мали: Стенд-бај аранжман са ММФ-ом допринео би сигурности и дао додатни импулс реформама

Мали: Стенд-бај аранжман са ММФ-ом допринео би сигурности и дао додатни импулс реформама

Министар Мали разговарао са амбасадором Краљевине Шпаније

Министар Мали разговарао са амбасадором Краљевине Шпаније