Читај ми

Синиша Мали: Београд је локомотива развоја, а кроз ЕКСПО пројекте цела Србија ће даље напредовати

1/3

Београд је локомотива развоја наше земље, а кроз пројекте које доноси одржавање Међународне специјализоване изложбе „ЕКСПО 2027“ и планиране пројекте програмом „Скок у будућност“, цела Србија ће убрзано даље напредовати, изјавио је данас потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Он је на Српско-грчком пословном форуму организованом у склопу званичне посете премијера Грчке Кирјакоса Мицотакиса Србији, представио планове за изградњу наше земље до 2027. године, када ће се највећа светска манифестација одржати у Београду.

„За нас је то част и огромна развојна шанса, можда највећа у историји. Победили смо у оштрој конкуренцији и знаћемо да испоштујемо то поверење“, рекао је Мали у Палати „Србија“, уз оцену да је Србија Грчкој увек била поуздан партнер.

Мали је позвао грчке компаније да се придруже планираним пројектима. 

Како је истакао, председник Србије Александар Вучић представио је шири развојни програм Србије назван „Скок у будућност 2027“ кроз који ће бити уложено између 17 и 18 милијарди евра у све сфере живота у Србији. 

„То ће бити велики подстрек расту и развоју, а све што се дешава у земљи и региону, имајући у виду светске кризе које трају од 2020. године, заснива се и почива на расту“, рекао је Мали.

Министар финансија је истакао да је Србија у прошлој, тешкој години, остварила раст БДП-а од 2,5 одсто, те да су пројекције да ће ове године раст износити 3,5 одсто. Како је рекао, прошле године је Србија први пут премашила 69 милијарди евра БДП-а у апсолутном износу, док је, подсетио је, пре десет година он износио 33 милијарде евра. 

„До краја 2027. ћемо стићи до 100 милијарди евра БДП-а, и то ће бити огроман скок за целу нашу економију и регион“, поручио је Мали.

Он је истакао да је Србија упркос кризи остварила раст и задржала макроекономску стабилност уз одржавање нивоа јавног дуга на 52,3 одсто БДП-а, испод нивоа Мастрихта који износи 60 одсто, док је просек задужености евро зоне, указао је, између 89 и 90 одсто БДП-а. 

Уз то, рекао је, Србија бележи рекордно ниску незапосленост и рекордно високу запосленост, уз обарање рекорда у нивоу прилива страних директних инвестиција из године у годину. 

„Желимо да улажемо у повећање плата, пензија, иновације, развој вештачке интелигенције, инфраструктуре, нове технологије. До 2027. године имаћемо 500 километара нових ауто-путева и брзих саобраћајница, возове који иду 200 километара на час, индустријске паркове, даљи развој пољопривреде, здравства, просвете, свега што чини да достигнемо виши ниво развоја“, рекао је министар. 

Он је поручио и да се 2027. у Србији очекује око три милиона посетилаца од 15. маја до 15. августа. 

ЕКСПО ће бити, како је истакао, нови град са сајамским комплексом, резиденцијалним делом, центром за водене спортове, Националним стадионом, што ће заједно обухватати површину већу од 200 хектара. 

Министар је поручио да сви радови морају бити готови до децембра 2026. године када ће бити уручени кључеви павиљона за више од 100 земаља учесница. 

„На све ово што ради држава, очекујемо да се надовеже и приватни сектор даљом изградњом тог дела Београда. Градимо и брзу пругу која повезује центар са аеродромом и ЕКСПОМ, у току је изградња прве линије метроа, а почетак градње друге линије очекујем следеће године, тако да ћемо 2030. имати две линије. Све је то огроман потенцијал раста и доприноси БДП-у“, поручио је Мали. 

Како је истакао, после 50 година чекања, у октобру је отворена и нова железничка станица у Београду „Прокоп“, а гради се нова аутобуска станица и тунел.

„Једна инвестиција, једна идеја оличена у ЕКСПО-у гура нас да будемо активнији, агилнији, да покренемо економију и унапредимо инфраструктуру. У пројекат 'Београд на води' нико није веровао, а данас је то велико градилиште и најлепши део града. Свако обећање испунили смо у динар и у дан“, рекао је Мали.

Он је истакао да је кула Београда на води са 168 метара симбол успеха Србије, и да је то највиша зграда у овом делу Европе. 

У том делу града, како је најавио, градиће се и музеји, тржнице, хотели, пешачки мостови, а Хала 1 постојећег сајма биће нова Београдска опера. 

„Сваку сферу, сваки аспект друштвеног и економског живота ћемо кроз ЕКСПО успети да унапредимо“, закључио је Синиша Мали. 

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен