Читај ми

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са амбасадором Финске у Србији

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са амбасадором Финске у Србији Кимом Лахдевиртом, са којим је разговарао о сарадњи две земље, као и о спровођењу зелене агенде.

Мали и Лахдевирт су разговарали о чланству Србије у Коалицији министара финансија у вези са климатским променама, а потпредседник Владе је истакао да ће наша земља приступити поменутој коалицији, те да се нада да ће и друге земље региона учинити исто. 

Министар се захвалио на позиву за приступање и истакао да је реч о изузетно важној теми, којој се Влада посебно посветила у последњих неколико година.

Он је додао да је Србија 2021. године издала прву зелену обвезницу, као прва земља у региону и једина земља ван Европске уније која је то успела да уради. Осим тога, он је истакао да је наша земља решила вишедеценијски проблем депоније у Винчи, те да се у оквиру пројекта „Чиста Србија“ граде фабрике за пречишћавање отпадних вода и канализациона мрежа широм земље.

Мали је истакао и да је норвешка компанија Ристад ангажована за подршку у трансформацији енергетског сектора, као и да је улагање у тај сектор апсолутни приоритет Владе.

Потпредседник Владе је нагласио и да је за Србију најважније да њена економија настави да расте, као и да је спровођење пројеката из оквира зелене агенде управо добар извор раста.

Амбасадор Лахдевирт је честитао министру Малом на признању „Реформатор године“, које му је доделио НАЛЕД, и у том контексту нагласио важност дигитализације за реформске процесе. Он је додао и да је Финска дигитално најнапредија земља у Европи.

Мали се надовезао и истакао да је у трансформацији и модернизацији Пореске управе управо учествује консултант из Финске, који је био и директор у тој управи у својој земљи. Рекао је и да следе нови важни пројекти у Управи царина, као што су е-отпремнице, те да ће, заједно са већ постојећим е-фактурама, бити заокружен један веома важан процес који се дешава у привреди.

Сличне теме

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију