Читај ми

Постављен камен темељац за школу и вртић у Београду на води

1/2

У Београду на води данас је, уз присутво државних званичника, постављен камен темељац за изградњу образовног кампуса – вртића и школе, чиме ће овај део престонице добити још један важан део који ће подићи квалитет живота становника овог дела града.

Најсавременији образовни комплекс гради се у делу града који је због разноврсних садржаја постао веома атрактиван за породице с децом, али ће у новој основној школи моћи да се образују деца из целог Београда.

Изградњом вртића и школе грађани ће добити место где ће њихова деца стећи образовање, а Београд на води добити додатне контуре заокружене амбијенталне целине. 

Догађају су присуствовали први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, председница Народне скупштине Ана Брнабић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, директорка Београда на води Зорана Бурлић и тенисер Јанко Типсаревић. 

Мали је истакао да је веома срећан што је данас на овом месту и што присуствује постављању камена темељца за нову школу и вртић у Београду на води. 

„Ово је једна нова фаза и поглавље изградње Београда на води. Осим ових прелепих објеката које видите, нове ватрогасне станице коју смо отворили пре два дана, великог тржног центра, променаде, паркова, крећемо са изградњом школе и вртића. Ова школа ће примити 400 ђака, имаће спортске терене и своју ботаничку башту. Вртић ће бити површине 800 квадрата и примиће око 80 малишана и своје најмлађе дане имаће прилику да проведу у најсавременијем објекту у овом делу Београда“, истакао је први потпредседник Владе. 

Он је додао да се и из овог потеза види посвећеност граду, суграђанима и квалитетном животу.  

„То показује колико смо посвећени нашим суграђанима и будућности наше деце. Када говорим о овим зградама, не градимо их само да би били симболи, него због људи и деце. Управо изградња вртића и школе је сведочанство о томе“, нагласио је он. 

Министар је рекао да се види како „једна инвестиција гура другу и како нас подстиче да будемо још бољи и успешнији“. 

„Ова зграда, стара железничка страница из 1884. године ускоро ће постати Музеј историје Србије, а згради до ње, старој пошти, вратићемо некадашњи сјај и ту ће бити нови дечији музеј, али и нова позоришна сцена. Само 800 метара одавде је Ложионица, нови центар за младе, креативне индустрије, иновације, који се завршава до краја ове године. Мало даље у згради Милана Вапе из 1924. године биће Музеј Николе Тесле“, казао је Синиша Мали. 

Он је додао да се у даљини види и St. Regis хотел, смештен у највишој згради у овом делу Европе. 

„У септембру ћемо отворити и тај хотел, док се хотел Бристол такође отвара на јесен, у септембру или октобру. Светониколски парк ћемо потпуно реконструисати, а гради се и подземна гаража од 450 места као и нови мост преко реке Саве“, додао је он. 

Истакао је и да се преко реке гради Природњачки музеј у парку Ушће, затим велики тунел испред платоа Економског факултета који ће повезати тај плато са Булеваром Деспота Стефана.

„Србија је домаћин ЕКСПА 2027. године. То је највећа светска манифестација те године у свету. Хоћемо да на прави начин представимо целу земљу али и целу Србију кроз програм 'Скок у будућност - Србија 2027' а управо су ове инвестиције део тог програма. Наш циљ је да подигнемо квалитет инфраструктуре и квалитет живота у целој земљи и свим грађанима Србије“, навео је Мали.

Он је додао да се зато говори, да сви велики пројекти, као што је Београд на води, ЕКСПО, подижу нашу економију а да се затим стварају и услови за подизање плата и пензија, а то су најважнији циљеви у наредном периоду. 

Први потпредседник Владе се захвалио директорки Београда на води Зорани Бурлић али и Мухамеду Алабару и пријатељима из Игл Хилса (Eagle Hills) и Уједињених Арапских Емирата, који су омогућили да се од најружнијег дела Беогада направи највеће градилиште и да се пројекат настави изградњом нове школе и вртића. 

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић захвалила је свима који схватају колико је образовање важно и изразила уверење да ће доступност образовне установе, по оваквом моделу, на овој локацији, бити примењен код свих у образовном систему. 

„Разговарамо о деци, о Програму 'Године узлета' и периоду одрастања, када захваљујући својим идејама, кроз игру, уче и оном другом, основном образовању. Васпитно образовне поруке и безбедност деце јесу циљ наше државе, а уједно и она права будућност“, истакла је Славица Ђукић Дејановић. 

Она је подсетила да су васпитачи, наставници и професори ти који преносе главне поруке за будућност, која није видљива без малишана и да се велики напор чини да се очува достојанство наставника и васпитача. 

Председница Народне скупштине Ана Брнабић истакла је да нема лепшег повода од окупљања када се граде вртићи и школе и да је поносна што је део тима чија је визија за Београд и целу Србију била и остала – брига о људима и најмлађима и улагање у њихову бољу будућност. 

„Желим да кажем да ово није ни вртић ни школа за привилеговане. Ово ће бити државни вртић и школа. И са сваким новим вртићем и са сваком новом школом коју градимо не само у Београду, већ у целој Србији, трудимо се да улагање у образовање и стандарде у нашем школству, подигнемо за степеницу више“, истакла је Брнабић.

Она је навела да је реч о залагању и системском раду на побољшању услова школства и образовања у целој републици. Поводом тога, навела је да ће захваљујући информативном систему просвете, на коме се радило више од две године, долазити информације о томе шта је потребно школама у Србији. Тако ће од сада, а то је већ усаглашено, само на један клик бити идентификовано која основна школа нема фискултурну салу како би се циљано уложило у те објекте. 

„Без улагања у децу, људе, у образовање нема улагања у будућност“, истакла је она. Подсетила је на друге врсте улагања којима је подигнут животни стандард грађана.  

„Животни стандард грађана смо три пута побољшали у односу на то како је то некада било када погледате и просечне плате и просечне пензије, али и куповну моћ и квалитет живота грађана“, казала је Брнабић и додала да нам се све то вратило кроз повећану стопу наталитета. Тако смо дошли до тога да нам је та стопа много боља него у другим земљама Западног Балкана. 

„Ми се не поредимо више само са земљама Западног Балкана, као што се више не поредимо само са њима ни по просечној плати, већ са земљама ЕУ. И када погледате стопу укупног фертилитета, број рођене деце, ми смо бољи ту и од ширег региона који укључује и Бугарску и Румунију и наше пријатеље у Мађарској“, истакла је она. 

Закључила је и да без улагања у младе нараштаје и њихову будућност, нема будућности друштва. Збот тога је важно да се сваком сегменту друштва да позитиван сигнал за сигурност, безбедност и предвидивост. Брнабић је честитала преседнику Александру Вучићу и министру Синиши Малом на постигнутим резултатима на развоју овог дела Београда. 

Председница Народне скупштине навела је и друге реновиране школе широм Србије као што је она коју је недавно обишла у Убу, затим у Сјеници, али и другим крајевима наше земље. 

Директорка предузећа „Београд на води“ Зорана Бурлић истакла је да ово данас није само постављање камена темељца већ и постављање темеља знања, напретка и развоја једног друштва. 

„Школу чине наставници, професори а пре свега ђаци и ми смо се заиста трудили да створимо једно импресивно и иновативно окружење за њих да уживају у стицању нових знања и вештина које ће им требати за живот. Ова школа ће имати модерне учионице, специјализоване кабинете, велику фискултурну салу са кошаркашким тереном, мини ботаничку башту и пуно садржаја за рад и уживање на отвореном. У дворишту школе налазиће се бројни школски терени и учионица под ведрим небом“, истакла је Бурлић и додала да се оба објекта, и школа и вртић налазе у непосредној близини Старе поште која ће имати интерактиван дечији музеј и дечје позориште чиме ће се употпунити садржај за најмлађе генерације.

Образовни комплекс у Београду на води налазиће се на локацији до које се лако стиже из свих делова града, а долазак ће бити додатно олакшан изградњом метро станице у залеђу Савског трга, где ће се укрштати прве две линије подземне железнице.

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен