Читај ми

Поповић: Јачање тржишта осигурања важно за даљи развој привреде

1/4

Вршилац дужности помоћника министра финансија у сектору за финансијски систем Огњен Поповић учествовао је данас у Бањалуци, на скупу посвећеном развоју тржишта осигурања, на којем је истакао значај јачања сектора осигурања, који значајно доприноси развијености привреде и животном стандарду грађана.

Након састанка представника Удружења осигуравача Србије и Удружења друштава за осигурање Привредне коморе Републике Српске, потписан је и Протокол о сарадњи тих удружења, а који се заснива на организовању различитих едукативних скупова у циљу посвећености перманентном праћењу, усавршавању и развијању послова осигурања као струке.

Поповић је рекао да је циљ данашњег састанка да се оснажи веза између тржишта осигурања Србије и Републике Српске, што ће допринети јачању тржишта осигурања, али и целокупне привреде.

„Између Републике Србије и Републике Српске се одвија интензивна сарадња на разним пољима и Република Србија придаје посебну пажњу развоју наших економских односа. Истакао бих важност изградње саобраћајне инфраструктуре, рад на енергетским пројектима, сарадњу у области пољопривреде, туристичку размену… Потписивањем данашњег протокола јачамо и везу тржишта осигурања Србије и Републике Српске“, рекао је Поповић.

Према његовим речима, не може се занемарити улога осигурања у националној економији и за државу је битна социјална и финансијска функција осигурања, јер се, са једне стране, обезбеђује потребна сигурност привреде и становништва, док са друге стране раст осигуравајућих фондова утиче на стабилност и раст финансијског тржишта.

„Развијеност делатности осигурања потпомаже и извозу земље, њеном бољем конкурентском положају без обзира да ли се јавља као инвеститор или земља у коју се инвестира. Све ово указује да је осигурање важна делатност, уређена свеобухватном регулативом која доприноси финансијској стабилности и сигурности“, навео је Поповић.

Он је рекао и да тржиште осигурања у Србији у последњих десетак година бележи константан раст, и да постоји директна међузависност између развијености привреде једне земље и стандарда њеног становништва, са развијеношћу сектора осигурања.

„И у Републици Српској и у Србији постоји велики потенцијал за даљи раст и развој осигурања“, рекао је Поповић, и нагласио улогу професионалних удружења друштава за осигурања у развоју тржишта осигурања.

Поповић је оценио да је данашње потписивање Протокола о сарадњи значајно за даље унапређење сектора осигурања, и додао да због потенцијала које осигурање има на овим просторима, предстоји још посла, пре свега на подизању свести грађана о важности осигурања.

Он је закључио да ће Министарство финансија Републике Србије, заједно са осталим релевантним институцијама, и уз наставак добре сарадње са Удружењем осигуравача Србије, настојати да обезбеди подршку сектору осигурања, како би се отклониле евентуалне препреке и очувала стабилност и раст тржишта осигурања.

Сличне теме

Мали: Оцена Стејт дипартмента пружа додатни подстрек и наду да ће Србија још више напредовати

Мали: Оцена Стејт дипартмента пружа додатни подстрек и наду да ће Србија још више напредовати

Мали: Очекујемо стопу раста у другом кварталу између 12 и 15 одсто

Мали: Очекујемо стопу раста у другом кварталу између 12 и 15 одсто

Синиша Мали: Данас исплата минималне зараде за запослене у туризму и угоститељству

Синиша Мали: Данас исплата минималне зараде за запослене у туризму и угоститељству