Читај ми

Објављен Нацрт закона о дигиталној имовини, привредници ће лакше финансирати иновативне идеје

Министарство финансија објавило је данас на својој интернет страници Нацрт закона о дигиталној имовини и позвало све заинтересоване да дају своје коментаре и предлоге. Очекује се да ће усвајање тог закона допринети позиционирању Републике Србије као лидера у југоисточној Европи у дигитализацији финансијских технологија.

Министар финансија Синиша Мали каже да је превасходни циљ доношења овог закона отварање већих могућности пословања привредника.

„Захваљујући овом закону, привредници ће лакше финансирати своје иновативне идеје, а отвара се могућност за унапређење ликвидности и њихово укључење у тржиште дигиталне имовине. Иначе, глобална вредност дигиталне имовине тренутно се процењује на више од 300 милијарди долара, упркос свим изазовима са којима се данас светска економија суочава“, рекао је Мали.

Дигитална имовина, која се понекад назива и крипто-имовина или виртуална имовина, у Нацрту је дефинисана као дигитални запис вредности који се може дигитално куповати, продавати, размењивати или преносити и који се може користити као средство размене или у сврху улагања. Најпознатији представник дигиталне имовине у свету је биткоин, а најчешћа технологија на којој се дигитална имовина креира је блокчејн технологија.

Доношењем новог закона, привредници ће имати на располагању више иновативних могућности за развој свог пословања, као што је издавање инвестиционих токена у циљу прикупљања капитала или покретања платформи за размену дигиталне имовине.

„Усвајањем закона о дигиталној имовини Србија постаје чланица малобројног клуба најиновативнијих земаља света које су препознале синергију нових технологија са сектором финансијских услуга, и које су одлучиле да такву сингерију подрже и унапреде кроз законодавни оквир, истовремено обезбеђујући ефикасну заштиту инвеститора, интегритет финансијског тржишта и финансијску стабилност земље“, истакао је министар финансија.

Република Србија препозната је као земља технолошког развоја од стране водећих светских издања као што је британски „The Economist“, а израдом закона о дигиталној имовини, Република Србија шаље јасан сигнал да наставља своју лидерску позицију у југоисточној Европи у финансијским технологијама (Fintech) и дигитализацији услуга у корист грађана Републике Србије и њене привреде.

Нацрт закона о дигиталној имовини израдила је међуресорна група, коју чине представници Министарства финансија, Кабинета председнице Владе Републике Србије, Народне банке Србије, Министарства привреде, Комисије за хартије од вредности и Привредне коморе Србије, уз стручну подршку чланова иницијативе Дигитална Србија и Српске блокчејн иницијативе.

Позив заинтересованима да дају коментаре и предлоге налази се на следећој интернет страници Министарства финансија https://www.mfin.gov.rs/propisi/nacrt-zakona-o-digitalnoj-imovini/

Сличне теме

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Мали: Корисници новчане социјалне помоћи и додатка за помоћ и негу другог лица данас добијају по 10.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Свим пензионерима данас исплата по 20.000 динара

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу

Синиша Мали: Грађани Србије знају да могу да се ослоне на своју државу