Читај ми

Најава догађаја

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали обратиће се у петак, 18. новембра 2022. године, у 9.30 часова, на конференцији „Е-фактуре и електронска плаћања за конкурентнију привреду“ (Министарство финансија, Кнеза Милоша 20, сала Амфитеатар).

У уводном делу конференције ће се обратити и амбасадорка СР Немачке у Србији Анке Конрад и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Од 1. јануара 2023. размена е -фактура биће обавезна у трансакцијама унутар приватног сектора (B2B) чиме ће сви обвезници Закона о електронском фактурисању бити укључени у нови систем. Обавезу да примају и достављају фактуре кроз систем електронских фактура (СЕФ) имаће сви обвезници ПДВ-а у привреди, а могу да га користе и друга привредна друштва и предузетници.

Уласком преосталих привредних субјеката у систем биће успешно заокружен процес увођења е-фактура у Србији који је предводило Министарство финансија. Први су у систем ушли корисници јавних средстава који су од 1. маја ове године почели да издају и примају електронске фактуре (G2G). Привредници који послују с јавним сектором такође су били у обавези да од 1. маја преко СЕФ-а издају фактуре, а од 1. јула и примају (B2G). 

У систему електронског фактурисања тренутно се налази 10.685 корисника јавних средстава, и 175.942 привредних субјеката, а кроз систем је прошло око 5,5 милиона електронских фактура.

Молимо све заинтересоване редакције да своје екипе акредитују на адресу press@mfin.gov.rs најкасније до петка, 18. новембра 2022. године, до 8 часова.

Сличне теме

Најава догађаја

Најава догађаја

Најава догађаја