Читај ми

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

1/3

На Међународни дан музеја, 18.мај, први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали и министар културе Никола Селаковић представили су нове музеје који ће бити изграђени у Београду и постојеће који ће бити реконструисани с циљем да се значајно унапреди културна сцена Београда и Србије. Представљању је присуствовала и потпредседница Владе и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

На реконструисаном Савском тргу министри су представили нову музејску четврт у Београду која ће се налазити на потезу од Савског трга ка Ресавској улици и ка Мостарској петљи.

Према речима министра финансија Синише Малог, у музејској четврти биће четири нова музеја – Историјски музеј Србије, Дечији музеј, Музеј града Београда, Музеј Николе Тесле. Такође, градиће се и Природњачки музеј на Ушћу, а потпуно ће се реконструисати Ваздухопловни музеј код аеродрома „Никола Тесла“.

„Данас, на Међународни дан музеја, окупили смо се овде да покажемо грађанима колико улажемо у културу. Само у наредних неколико година видећемо шест новоизграђених или реконструисаних музеја у главном граду. Ова зграда старе железничке станице из 1884. године биће Историјски музеј Србије. Већ смо добили грађевинску дозволу, у наредних неколико месеци ћемо изабрати извођача радова. Такође, зграда старе Поште добиће онај изглед који је имала пре рата, пре него што је била срушена у бомбардовању, то је ремек дело и у тој згради ће бити нови Дечији музеј и две нове позоришне сцене. Мало даље, низ Савску улицу имате зграду коју је подигао индустријалац Милан Вапа из 1924. године. У тој згради биће нови музеј Николе Тесле, на прави начин ћемо приказати тог великана наше историје. Преко пута реке градимо нови Природњачки музеј одмах поред Музеја савремене уметности. У Ресавској улици је кренула реконструкција Музеја града Београда, биће то највећи музеј овде, на 17.000 метара квадратних. Такође, потпуно ћемо реконструисати Музеј ваздухопловства поред аеродрома. То је шест нових и реконстрисаних музеја само у престоници, који ће допринети квалитету културне понуде Београда и Србије. Поносан сам што настављамо да улажемо у културу, пред нама је велики и важан посао“, истакао је Мали.

Он је објаснио како је пројекат Београд на води повукао и друге пројекте и инвестиције.

„Једна инвестиција и пројекат вуче други. Иза зграде старе железничке станице имаћемо камен темељац за нови вртић и за нову основну школу. Испод моста Газела гради се највећа и насјавременија градска пијаца, која ће бити налик пијацама у Шпанији. Такође, Ложионица, центар окупљања и креативности младих, биће готова до краја године. Градимо нови мост преко реке Саве, уместо трамвајског моста, биће то мост са по две траке у оба смера, са стазом за пешаке, као и за бициклисте. Такође, радови на изградњи тунела који повезује плато код Економског факултета и Булевар деспота Стефана креће у наредних неколико недеља. Хотел Бристол отвара се у септембру, октобру, Светониколски парк добиће ново рухо, а испод парка изградићемо подземну гаражу од 450 места. Такође, имаћемо нови пешачки мост уместо старог, а радови крећу у наредних неколико месеци. На овом месту укрштаће се и две прве линије београдског метроа”, рекао је Мали.

Додао је да сви ови пројекти мењају Београд и лице Србије. Како је објаснио, они су део програма „Скок у будућност – Србија 2027“, који је вредан 17,8 милијарди евра и у оквиру кога ће бити реализована чак 323 пројекта широм Србије.

„Очекују нас огромне инвестиције, реализација пројеката попут изградње ауто-путева, брзих саобраћајница, метроа, пруга, обнова и изградња школа, болница, домова здравља и амбуланти, БИО4 кампуса, даља улагања у заштиту животне средине, спорт, културу. Сви ти пројекти ће допринети напретку и развоју наше земље, доласку нових инвеститора, отварању нових радних места, даљем побољшању животног стандарда грађана“, истакао је Мали.

Каже да су управо грађани највећа мотивација за овако велике пројекте.

“Све ово радимо због наших грађана, наше деце, да би имала квалиетње детињство. Свака ова инвестиција јача нашу економију, а јача економија значи и веће плате и пензије, а као што знате нама је циљ да до краја 2027. имамо просечну плату 1.400 евра, просечну пензију 650 евра, минималац од 650 евра, да нам БДП буде 100 милијарди евра, а ово су пројекти који ће томе допринети. Економија нам расте за разлику од развијенијих земаља Европе, настављамо сигурно тим путем. Програм Србија 2027 је зато ту, али понављам, у фокусу програма су људи, да грађани мају још квалитетнији живот, а наша деца светлу будућност”, истакао је Мали.

Закључио је да ће круна свих напора и активности бити реализација Међународне специјализоване Експо изложбе 2027. године када ћемо цео свет довести у Србију и Београд и када ћемо, каже, на најлепши начин представити 15 година напретка и развоја Србије.

Министар културе Никола Селаковић поручио је да је ово златно доба Србије, како њене економије, тако и културе.

„Синиша Мали је представио фантастичне пројекте који ће бити реализовани до 2027. године до Експа. Нама ће 2027. доћи милиони људи. Тим људима, поред нашег гостопримства, наше сјајне кухње, ракија и вина, приказаћемо у свој својој пуноћи, нашу српску културу. Део тог пројекта је и ова музејска четврт. Ово су заиста велики пројекти , таквих ће бити још више, као и мањих пројеката широм Србије, али оно што могу да тврдим је да је ово златно доба Србије, не само њене економије, већ и културе. Наш главни град, веровали или не, ускоро добија преко 50. 000 квадратних метара музејског простора који до сада није имао, то су сјајне вести, заиста смо поносни“, закључио је Селаковић. 

Сличне теме

Синиша Мали:  Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Синиша Мали: Микро бизниси имају велики утицај на привредни раст и развој целе економије

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Мали потписао уговoрe са представницима француског трезора и конзорцијумом Suez-Vinci

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен

Синиша Мали: Наставак наградне игре „Узми рачун и победи“ на јесен