Читај ми

Министар Синиша Мали честитао Међународни празник рада

Министар финансија Синиша Мали честитао је данас Међународни празник рада грађанима Србије и истакао да је наша земља показала за време пандемије вируса Covid-19 колико води рачуна о сваком раднику.

“Упркос овим тешким временима за економију у целом свету, ми смо све своје снаге усмерили управо ка томе да радници што мање осете терет пандемије корона вируса. Донели смо Програм економских мера који ће помоћи запосленима да задрже своје послове и да добију плате, а да њиховим послодавцима олакша пословање. Србија је једна од ретких земаља у свету где је мали проценат људи остао без посла, и у томе смо бољи од најмоћнијих економија. Данас, 134 године након што су се радници изборили за своја права, запослени широм планете се суочавају са неким новим изазовима”, истакао је Мали.

Он је додао да је данас више него икада важно да се боримо да домаћа економија настави да расте и да се подстиче производња.

“Док су највеће светске силе у првом кварталу имале огроман пад економије, Србија је имала раст од 5%. За време пандемије смо показали да је наша економија флексибилна и прилагодљива, те да можемо сами да произведемо неопходна медицинска средства, лекове… Фирме и радници су се добро организовали, прилагодили новим околностима. Сада је више него икад јасно да нема економског раста без добрих радника. Све оно што наши људи произведу, доприноси јачини и расту наше економије”, истакао је Мали.

Он је додао да је важно да у овим новим околностима радници буду заштићени на раду и да им послодавци обезбеде сву неопходну опрему како би могли несметано да обављају своје послове. Каже и да се економија поново покреће, након што су претходно неке компаније смањиле производњу.

“Током месеца априла 339 компанија, које су због пандемије или потпуно обуставиле производњу или је значајно смањиле, нормализовало је рад, док се са одсуства у те фирме вратило 34.884 радника. Дакле, полако се све поново покреће, а од 7. маја крећу и прве исплате минималне зараде као подршка и помоћ за запослене. У ту сврху смо издвојили око 32 милијарде динара”, рекао је Мали.

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс