Читај ми

Министар Мали започео разговоре са ММФ-ом у оквиру новог саветодавног аранжмана

1/3

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн, а која је данас започела прву ревизију новог саветодавног аранжмана „Инструмент за координацију политика“ који је почео да се спроводи у јуну 2021. године.

Циљ новог аранжмана је спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности. 

Министар Мали је истакао да, када је реч о фискалном резултату, у првих девет месеци имамо бољи резултат за 182 милијарди динара, односно да дефицит износи 93 милијарде динара, и то због много већих прихода, пре свега пореских. Како је рекао, српска економија се много успешније опоравља тако да се очекује и много мањи дефицит од пројектованог до краја године.

Када је реч о другим макроекономским резултатима, Мали је истакао да је у првој половини ове години остварен привредни раст од 7,6%, као и да је Министарство финансија за ову годину повећало пројекцију раста БДП-а на 7%, али да верује да је могуће достићи још веће стопе. Он додаје и да је реч о здравом расту, који се пре свега заснива на инвестицијама.

Министар Мали је истакао да су испуњена сва четири реформска циља која су са ММФ-ом договорена у априлу ове године, што говори о посвећености и озбиљности Републике Србије овом аранжману.

Најпре, Мали је известио представнике ММФ-а да ће на седници Владе наредне недеље бити усвојена методологија за праћење фискалних ризика, као и Стратегија за развој тржишта капитала, коју ће пратити и Акциони план, а који ће бити донет до краја године. Саговорници су се сагласили да је развој тржишта капитала, који је и један од реформских циљева, изузетно важан за Србију и да има много потенцијала који још нису довољно искоришћени.

Министар је истакао и да се на наредне две седнице Владе очекује усвајање уредби из домена контроле државне помоћи, а тема састанка је било и извештавање по ГФСМ методологији ММФ-а, које је договорено и потврђено, а што је такође један од реформских циљева.

Саговорници су разговарали и о буџету за 2022. годину, који би у скупштинској процедури требало да се нађе у другој половини месеца новембра, како би био усвојен до краја тог месеца.

Циљ буџета је да наставимо да смањујемо дефицит, као и да смањујемо удео јавног дуга у БДП-у, истакао је министар. Додао је и да је намера да се настави са улагањем у јавне инвестиције, са нагласком на пројекте из тзв „зелене агенде“. Буџет за наредну годину подразумева и повећање пензија од минимум 5%, као и веће плате у јавном сектору, што ће утицати на потрошњу и економију у целини.

Јан Кес Мартејн се сагласио да су резултати бољи него што су очекивали у априлу ове године, те да се привреда добром динамиком опоравља. 

Разговори у оквиру актуелне мисије ће се у току ове недеље одржавати онлајн, док ће следеће недеље представници ММФ-а посетити Београд. Мисија ће трајати до 22. октобра. Нови аранжман „Инструмент за координацију политику“ започет је у јуну 2021. године и трајаће до краја 2023. године. Аранжман је у потпуности саветодавног карактера, односно не подразумева финансијску подршку.

Сличне теме

Вебинар на тему "Регистрација на Систему Е-фактура и додељивање овлашћења унутар компаније"

Вебинар на тему "Регистрација на Систему Е-фактура и додељивање овлашћења унутар компаније"

Мали: Ребаланс је усмерен ка капиталним инвестицијама, подизању атрактивности наше привреде и животног стандарда становништва

Мали: Ребаланс је усмерен ка капиталним инвестицијама, подизању атрактивности наше привреде и животног стандарда становништва

Објављена прелиминарна листа структурних реформи

Објављена прелиминарна листа структурних реформи