Читај ми

Министар Мали разговарао са представницима ММФ-а о повећању пензија

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са шефицом Канцеларије Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Јулијом Устјуговом, са којом је разговарао о предлогу будућих фискалних правила, а посебан акценат стављен је на повећање пензија и измену швајцарске формуле ради усклађивања раста пензија.

Мали је говорио о увођењу „швајцарске формуле плус“, којом се предвиђа раст пензија усклађен са растом зарада у привреди.

Министар финансија је истакао да је удео пензија у БДП-у у Републици Србији 9,2 одсто, што омогућава ванредну индексацију и модификацију швајцарске формуле, а да се при томе не угрози одрживост јавних финансија.

„Идеја нам је да уколико је удео пензија испод 10 одсто БДП-а, имамо право на ванредно усклађивање. Ако су пензије између 10 и 10,5 одсто БДП-а да се усклађују са растом просечних зарада у привреди, ако су између 10,5 и 11 одсто да буде швајцарска формула, а да изнад 11 одсто, да их усклађујемо са инфлацијом“, навео је министар Мали.

Он је рекао да је Србија потпуно финансијски стабилна, те да има новца за најављено рекордно повећање пензија између 18 и 20 одсто, и да је идеја да пензије буду усклађене у два наврата – у октобру или новембру, и у јануару. 

Иначе, уз консултације са стручним тимом ММФ-а, треба да буде усвојено ново фискално правило о дугу и дефициту, како би се обезбедила дугорочна фискална одрживост. Добро дизајниран сет фискалних правила је од кључне важности за одржавање фискалне дисциплине и учвршћивање фискалне одговорности. Осим правила о дефициту и дугу, ограничења расхода за плате и пензије, фискалним правилима утврђују се и ванредне околности у којима правило може привремено бити суспендовано или одложено, као и активности које се предузимају у ситуацији када фискално правило није испоштовано.

Разговори са ММФ-ом ће бити настављени, како би се нашло најоптималније решење за очување фискалне стабилности, у условима светске економске кризе.

Сличне теме

Саша Стевановић: Добра сарадња Министарства финансија  и јединица локалних самоуправа

Саша Стевановић: Добра сарадња Министарства финансија и јединица локалних самоуправа

Станивуковић: ИПАРД програм значајна подршка сектору пољопривреде

Станивуковић: ИПАРД програм значајна подршка сектору пољопривреде

Синиша Мали: Србија спремна да буде домаћин „ЕКСПО БЕОГРАД 2027“

Синиша Мали: Србија спремна да буде домаћин „ЕКСПО БЕОГРАД 2027“