Читај ми

Министар Мали разговарао са ММФ-ом о реформским процесима и буџету за 2021. годину

1/2

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн, са којом је разговарао о реформским циљевима у оквиру актуелног аранжмана „Инструмент за управљање политикама” (PCI), као и о буџету за 2021. годину. У питању је пето и последње разматрање тог аранжмана, које ће трајати до 16. октобра, а састанци се одржавају путем видео – везе.

Саговорници су се сагласили да је доста тога урађено када је реч о реформским процесима, као и да се претходних месеци Србија на прави начин изборила са кризом која је изазвана пандемијом коронавируса.

Мали је истакао да је поносан што је Србија једна од ретких земаља у свету која у овим месецима има чак и благи привредни раст, и додао да је незапосленост на историјском минимуму и да у другом кварталу ове године износи 7,3%. Рекао је да је раст пољопривреде био већи него што је очекивано, што је додатно допринело добрим резултатима. Он је нагласио и да је оптимиста с обзиром на то да најновији подаци показују да је прилив страних директних инвестиција од почетка године 1,8 милијарди евра. Како је истакао, наша земља је апсолутни лидер у привлачењу страних инвестиција на Западном Балкану, и привлачи 60% укупних инвестиција које долазе у регион. У том смислу, Мали је поменуо и долазак америчке Међународне развојне агенције, што је добар сигнал за инвеститоре, а што ће допринети и лакшем финансирању малих и средњих предузећа.

Јан Кес Мартејн је подвукао да Србија боље превазилази кризу од других држава у Европи, те да је на прави начин, обимним економским пакетом мера, одговорила на кризу која је изазвана коронавирусом. Он је рекао да је пакет мера био амбициозан, и посебно похвалио што се секторским мерама помаже градским хотелима, који су били угрожени за време пандемије.

Када је реч о буџету за 2021. годину, саговорници су се сагласили да тренутно постоји доста неизвесности због пандемије коронавируса, али да је важно да он има развојни карактер. Како је министар рекао, Србија намерава да настави са капиталним инвестицијама, што ће додатно утицати на привредни раст. У том смислу је важно усвајање методологије за капиталне пројекте, што је управо један од успеха аранжмана са ММФ-ом. Како је навео, тренутно се граде четири ауто-пута, а управо данас је потписан уговор за Фрушкогорски коридор. Мали је рекао да се нада да ће Србија следеће године достићи што бржи привредни раст, упркос бројним изазовима у свету. Министар је истакао и да ће се, када је реч о усвајању буџета, и ове године поштовати буџетски календар, као и да ће бити усвојен завршни рачун за 2019. годину.

Тема састанка је било и повећање пензија у јавном сектору и плата, а како је потврђено, пензије ће наредне године расти у складу са „швајцарском формулом“ и то за 5,9%. Када је реч о платама, министар је истакао да постоји фискални простор за њихов раст, те је договорено да ће се током ове мисије разматрати и конкретни проценти. Он је рекао да ће то бити снажан сигнал да се упркос кризи која је изазвана коронавирусом, мисли на сваког грађанина Србије.

Аранжман „Инструмент за координацију политика“ одобрен је Републици Србији у јулу 2018. године, на период од 30 месеци, и траје до јануара 2021. године. Ради се о аранжману који има саветодавну улогу и бави се превасxодно спровођењем структурних реформи, односно не подразумева финансијску подршку.

Сличне теме

Мали: Ребалансом буџета се боримо за напредак Србије

Мали: Ребалансом буџета се боримо за напредак Србије

Мали:  Србија побеђује у економији

Мали: Србија побеђује у економији

Мали: Наставак одлучног решавања проблематичних кредита банака које су годинама у стечају

Мали: Наставак одлучног решавања проблематичних кредита банака које су годинама у стечају