Читај ми

Министар Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

1/2

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором Европске уније (ЕУ) у Србији Емануелом Жиофреом, са којим је разговарао о економској ситуацији изазваном пандемијом корона вируса, о буџету за 2022. годину, као и о зеленој агенди и спровођењу капиталних пројеката.

Министар Мали је амбасадору пожелео добродошлицу и истакао да верује да ће добро сарађивати у будућности. Он је додао да је макроеконосмка ситуација у земљи веома повољна, те да ће раст БДП-а до краја године бити већи од 7%, а удео јавног дуга у БДП-у 58,2%. Како је рекао, Србија је ушла у кризу изазвану корона вирусом потпуно спремна, а с обзиром на то да је имала четири године за редом суфицит у буџету. За следећу годину је планиран раст привреде од 4,5% и дефицит од 3%.

Амбасадор Жиофре је честитао министру Малом на снажном економском и финансијском опоравку од кризе Ковид-19 и резултатима који су континуирано бољи од очекиваног. Захвалио се министру финансија на доброј сарадњи око Програма економских реформи ЕУ у оквиру ког се Србија и ЕУ заједнички договарају о главним социо-економским реформама чији је циљ поспешивање конкурентности и унапређење услова за инклузиван раст и стварање нових радних места. 

Амбасадор се осврнуо и на програм реформи управљања јавним финансијама и истакао да то представља здраву основу за планирање реформи управљања јавним финансијама у наредним годинама, те да ће ЕУ помоћи у спровођењу тих реформи. Он је такође нагласио важност тога да сви поступци јавних набавки, укључујући међудржавне споразуме, поштују начела једнаког третмана, недискриминације, транспарентности и конкуренције у складу са стандардима ЕУ како би се обезбедило здраво коришћење јавних финансија.

Саговорници су разговарали и у о буџету за 2022. годину, а министар Мали је тим поводом истакао да се поштује фискални календар, да се буџет усваја на време, те да ће се уз њега усвојити и завршни рачун за 2020. годину. Додао је да ће наредне године у буџету бити рекордна издвајања за капиталне инвестиције, која ће додатно утицати на раст БДП-а. Амбасадор ЕУ је истакао да је добро што се у том смислу ове године одржало и јавно слушање о буџету, у коме су учествовале организације цивилног друштва.

Тема састанка је била и регионална иницијатива „Отворени Балкан“, а министар Мали је тим поводом рекао да је протоклог викенда одржан веома успешан скуп у Нишу са министрима из влада Албаније и Северне Македоније, те да ће се у децембру одржати самит у Тирани. Рекао је да је ова иницијатива веома важна за грађане све три земље јер омогућава слободан проток роба, услуга и људи, и додао да је отворена за друге партнере из региона Западног Балкана. Амбасадор је рекао да подржава ову иницијативу и додао да је важно да јој се и други придруже.

Сличне теме

Синиша Мали: Почела исплата 20 евра новчане помоћи државе

Синиша Мали: Почела исплата 20 евра новчане помоћи државе

Министарство финансија издало нови број часописа „Финансије“

Министарство финансија издало нови број часописа „Финансије“

Министар Синиша Мали са новим амбасадором Француске Пјером Кошером разговарао о заједничким капиталним пројектима

Министар Синиша Мали са новим амбасадором Француске Пјером Кошером разговарао о заједничким капиталним пројектима