Читај ми

Министар Мали разговарао са амбасадором САД Кристофером Хилом

1/3

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором Сједињених Америчких Држава (САД) у Републици Србији Кристофером Хилом, са којим је разговарао о економским односима две земље, о иницијативи „Отворени Балкан“, као и о актуелним глобалним дешавањима.

Министар Мали је истакао да је економска ситуација у Србији стабилна, те да је важно што је на време спроведена фискална консолидација јер је наша земља спремна дочекала кризу. Он је додао да је управо због тог одговорног понашања било простора да се помогне привреди и грађанима за време пандемије, што је допринело да стопа незапослености данас буде на нивоу од пре почетка пандемије корона вируса, а јавни дуг под контролом. Он је рекао и да се у Србији тренутно гради 10 ауто-путева, те да је важно што се велики новац из буџета издваја за капитална улагања, која доприносе расту БДП-а и подижу квалитет живота грађана. Додао је и да је Србија прошле године по први пут емитовала зелену обвезницу, те да ће се тај новац користити искључиво за еколошки прихватљиве пројекте.

Тема састанка је била и иницијатива Отворени Балкан, коју је амбасадор Хил посебно похвалио, и истакао да је важно да и друге земље у региону приступе овој иницијативи, како би она искористила свој пун потенцијал. Мали је рекао да ова иницијатива значи много бољу повезаност, лакше кретање људи и роба, нова радна места, и да је Србија томе потпуно посвећена. Министар је нагласио и да је Србија на европском путу и да је важно да цео регион постане део Европске Уније, те да је време да „почнемо да размишљамо заједно“.

Саговорници су разговарали и о ситуацији у енергетском сектору, и сагласили се да она мора да буде боља. Мали је рекао да је тај сектор виталан за сваку економију и да може да буде извор привредног раста. Додао је и да је важно да се направи јасна стратегија у енергетици, како бисмо знали шта радимо у наредним годинама. Амбасадор је нагласио да су САД у том смислу на располагању да помогну Србији.

На крају куртоазне посете, министар Мали је поклонио амбасадору Хилу реплику „Душановог динара“ и истакао да се нада да ће током његовог мандата односи две земље бити додатно унапређени. 

Сличне теме

Мали: Договорено складиштење 500 милиона кубика гаса у Мађарској

Мали: Договорено складиштење 500 милиона кубика гаса у Мађарској

Станивуковић у Бриселу: Србија спремно дочекала економску кризу

Станивуковић у Бриселу: Србија спремно дочекала економску кризу

Мали: Влада Републике Србије усвојила меру подршке предузећима погођеним сукобима у Украјини

Мали: Влада Републике Србије усвојила меру подршке предузећима погођеним сукобима у Украјини