Читај ми

Министар Мали наставио разговоре са ММФ-ом у оквиру новог саветодавног аранжмана

1/3

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали наставио је данас разговоре са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн, а која од данас борави у Београду. Разговори су се протекле недеље обављали онлајн, а у оквиру новог саветодавног аранжмана „Инструмент за координацију политика“ који је почео да се спроводи у јуну 2021. године.

Тема састанка је био буџет за 2022. годину, као и структурне реформе које су део актуелног аранжмана, са нагласком на реформи Пореске управе. 

Буџет за 2022. годину ће се наћи у скупштинској процесури у другој половини новембра. Министар је рекао да је циљ буџета да се настави са смањењем дефицита и са смањењем удела јавног дуга у БДП-у. Он је известио шефа Мисије ММФ-а да ће и у наредној години велики део буџета бити издвојен за капиталне пројекте, који даље утичу на раст БДП-а и на бољи квалитет живота грађана. Како је истакао, велики део пројеката ће бити део тзв. зелене агенде, и додао да је Србија недавно издала своју прву зелену обвезницу, те да има спремне пројекте за финансирање. У оквиру буџета наћи ће се и веће пензије, и то по швајцарској формули, и веће плате у јавном сектору.

Мали је истакао и да реформа Пореске управе иде по плану, као и пројекти преласка на нови модел е – фискализације и е – фактуре, а који ће у целости променити начин на који функционише фискални систем у Србији.

Министар Мали је поновио да су испуњена сва четири реформска циља која су са ММФ-ом договорена у априлу ове године, што говори о посвећености и озбиљности Републике Србије овом аранжману. Ту се пре свега мисли на методологију за праћење фискалних ризика, Стратегију за развој тржишта капитала, уредбе из домена контроле државне помоћи, а тема састанка је било и извештавање по ГФСМ методологији ММФ-а, које је договорено и потврђено, а што је такође један од реформских циљева.

Мисија Међународног монетарног фонда ће боравити у Београду до 22. октобра. Нови аранжман „Инструмент за координацију политику“ започет је у јуну 2021. године и трајаће до краја 2023. године. Аранжман је у потпуности саветодавног карактера, односно не подразумева финансијску подршку.

Сличне теме

Синиша Мали: Почела исплата 20 евра новчане помоћи државе

Синиша Мали: Почела исплата 20 евра новчане помоћи државе

Министарство финансија издало нови број часописа „Финансије“

Министарство финансија издало нови број часописа „Финансије“

Министар Синиша Мали са новим амбасадором Француске Пјером Кошером разговарао о заједничким капиталним пројектима

Министар Синиша Мали са новим амбасадором Француске Пјером Кошером разговарао о заједничким капиталним пројектима