Читај ми

Министар финансија разговарао са регионалном директорком ЕБРД

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је данас са регионалном директорком Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Централну и Југо-Источну Европу Шарлотом Рух о пројектима који се реализују у Србији уз подршку те финансијске институције, као и о макроекономским резултатима наше земље.

Министар Синиша Мали је рекао да пројекти који се реализују у сарадњи са ЕБРД теку по плану, и да је Србија веома посвећена њиховој реализацији.

На састанку је истакнут значај такозване „зелене агенде“ којој је наша земља у потпуности посвећена и бенефити које она доноси целом друштву, а било је речи о пројектима попут Пројекта даљинског грејања у Крагујевцу, пројекта за регионалне депоније, пројекта за паметна бројила, који се реализују у сарадњи са ЕБРД.

На састанку је било речи и о новој стратегији развоја тржишта капитала, на којој ради Министарство финансија.

Говорећи о економским резултатима које је Република Србија постигла у претходном периоду, министар финансија је рекао да ове године очекујемо привредни раст од 6,5 одсто, и то према конзервативним проценама, и подсетио да је Србија у прошлој, пандемијској години, имала пад од тек један одсто, што је један од најбољих резултата у Европи.

Синиша Мали је рекао и да je јавни дуг на нивоу од 55,5 одсто, да је стопа незапослености под контролом, и да је Република Србија имала три пакета помоћи и подршке привреди и грађанима Србије, вредна око осам милијарди евра, а која су значајно помогла привреду, сачувала радна места и животни стандард грађана Србије.

Говорећи о капиталним инвестицијама у Србији, министар финансија је рекао да оне чине 7,2 одсто БДП-а ове године, те да ће у Србији до краја године бити у изградњи 10 ауто-путева и брзих саобраћајница.

Он је истакао и да су изграђене и отворене три ковид болнице у Србији, као и да је постављен камен темељац за изградњу фабрике вакцина.

Синиша Мали је истакао и значај посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Републици Србији.

Представници ЕБРД су, између осталог, похвалили економске успехе Србије и истакли да имају одличну сарадњу са Министарством финансија. 

Састанку су, испред ЕБРД, присуствовали и регионални директор за Западни Балкан Матео Коланђели и регионална директорка за Централну и Југо-источну Европу за сектор Одрживе инфраструктуре Нандита Паршад.

Сличне теме

Мали: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра

Мали: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра

Мали: Свим корисницима пензија данас уплаћено 5.900 динара

Мали: Свим корисницима пензија данас уплаћено 5.900 динара

Мали: Емитовањем зелене еврообвезнице Србија показала да је посвећена заштити животне средине

Мали: Емитовањем зелене еврообвезнице Србија показала да је посвећена заштити животне средине