Читај ми

Мали: Свим корисницима пензија данас уплаћено 5.900 динара

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је рекао да је држава издвојила 9,9 милијарди динара како би свим корисницима пензија било уплаћено 50 евра, односно по 5.900 динара, у оквиру трећег пакета помоћи привреди и грађанима.

„С обзиром на то да смо већ јуче дали налог за исплату, поједини пензионери су још јуче на својим рачунима имали 5.900 динара, а остали ће новац добити данас. Та помоћ је предвиђена за око 1,7 пензионера и корисника пензија“, објаснио је Мали, гостујући на РТС-у.

Подсетио је да је прошле године, када је почела пандемија вируса корона, прво пензионерима уплаћено 4.000 динара једнократне помоћи, потом су добили 100 евра, као и сви пунолетни грађани Србије и 5.000 динара у децембру прошле године.

„Ове године добили су и 30 евра као и сви пунолетни грађани, сада им је уплаћено 5.900 динара, а још 30 евра следи у новембру, као и за остале грађане који су за ту помоћ пријављени. Уплаћено је и по 3.000 динара за вакцинисане грађане у мају ове године. У децембру ће бити уплаћено још 20 евра за све пунолетне“, рекао је Мали и додао да ће за ту додатну помоћ од 15. до 30. новембра бити отворена могућност пријаве за оне који то нису учинили, као и за оне који су у међувремену постали пунолетни.

Министар је подсетио да је за три пакета помоћи привреди и грађанима, како би се умањиле последице вируса корона, укупно издвојено око осам милијарди евра, за спас економије, а поред тога много новца је уложено у здравствени систем Србије.

„Помоћ од 50 евра пензионерима показатељ је наше снаге, јер стање јавних финансија је веома стабилно, имамо новца, показали смо колико је држава јака и да жели да помогне онима који су најугроженији“, навео је он.

Одговарајући на питање како коментарише примедбе појединаца да је помоћ грађанима и привреди неоправдана, Мали је рекао да су много развијеније земље од наше имале милионе отпуштених радника, да су затварали фабрике, што се у Србији није догодило.

„Држава је на време, свеобухватно и на прави начин реаговала. Огромна је помоћ и подршка коју смо дали привреди и грађанима, али без утицаја на макроекономску стабилност. У овом тренутку на рачуну имамо 257 милијарди динара. Дакле, ми из текуће ликвидности исплаћујемо оно што смо обећали. Истовремено, удео нашег јавног дуга у БДП-у је 55,5 одсто у овом тренутку, испод нивоа Мастрихта од 60 процената, колико је дефинисано за Европску унију, који су и много развијеније земље одавно премашиле. У потпуности смо стабилни и имамо новца“, истакао је министар финансија.

Мали је рекао да се наша економија много брзо опоравља и да боље ради него што је предвиђено. 

 „Погледајте и наш резултат за првих осам месеци ове године – ми имамо за 164 милијарди динара бољу наплату пореза, свих пореских облика него што смо планирали. То је 1,4 милијарде евра. Од тог новца ми испуњавамо све обавезе и помажемо и привреду и грађане“, објаснио је он.

Министар је напоменуо да се у Србији никад више није градило него данас и подсетио да се у овом тренутку у земљи гради седам ауто-путева и брзих саобраћајница.

Осврнуо се и на критике појединаца због емисије зелене еврообвезнице прошле недеље, јер се наводно не зна тачна намена новца који је на тај начин обезбеђен.

„Грађани Србије знају веома добро, да би онај ко је то коментарисао, да се икада бавио том темом, знао да када излазите на међународно тржиште капитала, имате обавезу да новац који сте добили уложите у пројекте које сте тим инвеститорима кандидовали. Ту се најпре говори о пројектима који се односе на повећање енергетске ефикасности, за обновљиве изворе енергије, за пошумљавање, за железничку инфраструктуру... то су ствари које су за све нас веома важне“, напоменуо је Мали и додао да је Влада у потпуности посвећена зеленој агенди, што се показује на конкретним примерима.

Он је подсетио да је интересовање инвеститора за зелену обвезницу било огромно и истакао да се Србија обавезала да тај новац уложи у наредне две календарске године.

„Србија је прва земља на Балкану која је тако нешто урадила. Не само да се прича и каже да ће бити, већ ми конкретном активношћу обезбеђујемо довољан новац да се све те идеје спроведу у дело. Свако обећање испуњавамо“, рекао је Мали и закључио да је Србија показала колико је кредибилна, те да су и грађани свесни да данас, у најтежим условима, попут ове кризе изазване пандемијом, могу да се ослоне на своју државу.

Сличне теме

Вебинар на тему "Регистрација на Систему Е-фактура и додељивање овлашћења унутар компаније"

Вебинар на тему "Регистрација на Систему Е-фактура и додељивање овлашћења унутар компаније"

Мали: Ребаланс је усмерен ка капиталним инвестицијама, подизању атрактивности наше привреде и животног стандарда становништва

Мали: Ребаланс је усмерен ка капиталним инвестицијама, подизању атрактивности наше привреде и животног стандарда становништва

Објављена прелиминарна листа структурних реформи

Објављена прелиминарна листа структурних реформи