Читај ми

Мали: Пријављивање за 100 евра до поноћи

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали јутрос је подсетио да је рок за пријављивање за 100 евра помоћи државе данас до поноћи, као и да се исплата завршава у понедељак 8. јуна 2020. године.

„Веома сам задовољан, шест милиона и 200 хиљада људи се пријавило, 4,3 милиона грађана путем портала Управе за трезор или кол центра, плус 1,9 милиона пензионера и оних који примају новчану социјалну помоћ. Ово показује колико смо погодили мере подршке државе. Показали смо да је држава јака, да има новац, помогли смо људима да се смање негативне последице вируса корона“, рекао је Мали за ТВ Прва.

Укупно је са данашњим даном исплаћено 6.013.861 грађана, а преостало је за исплату њих 75.486.

У случају евентуалних проблема са пријавом за помоћ државе, Мали је истакао да је омогућена пријава рекламација позивом кол центра 0800 101 100 или путем портала Управе за трезор idp.trezor.gov.rs и нагласио да на рекламацијама ради 30 људи.

Министар је подсетио и да је јуче исплаћена и друга минимална зарада на рачуне 235.000 предузећа, за милион и 50 хиљада радника, у оквиру пакета економских мера у циљу смањења последица COVID-19.

„Остао је још један месец, у јулу ћемо имати још једну исплату минималне зараде. Иако је вирус корона трајао месец и по дана, три месеца трају наше мере. Сматрам да је то прави начин подршке наше привреде, да се захукта, да почне да ради“, рекао је он.

Мали је нагласио да је срећан што је Србија правовременим мерама успела да избегне најцрњи сценарио и да је у нашој земљи, што је реткост у свету, забележено повећање броја запослених.

„У Србији је седам хиљада запослених више у односу на фебруар 2020. године. Два су разлога, пре свега мере Владе Републике Србије, које су омогућиле да не буде отпуштања, јер у том случају приватници не би ни могли да се пријаве за помоћ државе. Друго, у кризи су се појавила нова занимања, те се одређени број грађана запослио“, рекао је Мали.

Он је истакао да се сада гледа два или три корака унапред, због чега се ради на додатним мерама, како би се обезбедило ново запошљавање.

„Неке земље се још баве вирусом корона, друге крећу да имплементирају економски програм, а код нас је то у току. Гледамо два или три корака унапред и зато уводимо нове мере, подстицаје за додатно запошљавање, чиме би они који су тренутно без посла или повратници из иностранства у овој земљи видели будућност и дошли до посла или кроз смањење пореза и доприноса, или кроз субвенције“, рекао је министар.

Мали је закључио да ће наредних дана бити представљени подстицаји за ново запошљавање, чиме ће бити заокружен пакет економских мера које је држава Србија спровела.

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс