Читај ми

Мали: Посета канцеларке Меркел велика победа за Србију и председника Вучића

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је посета немачке канцеларке Ангеле Меркел велика победа за Србију и за председника Александра Вучића. 

„Посебно је важно то што је канцеларка Меркел истакла да председник Вучић испуњава своја обећања. То је заправо велика порука и она говори о угледу нашег председника, угледу Србије. Говори и о томе колико смо се променили, јер пре десетак година канцеларка за нашу земљу није имала лепе речи. Сада је слика другачија и Србија је фактор мира и стабилности у региону, а поруке канцеларке свакако томе доприносе“, рекао је он гостујући на телевизији Прва.

Истакао је да је Немачка постала наш највећи спољнотрговински партнер, те да се ове године очекује да спољнотрговинска размена буде шест милијарди евра. 

„После Немачке следи Италија, па Кина на трећем месту. У немачким фабрикама је 2014. године радило око 17.000 људи, а данас они упошљавају више од 72.000 грађана Србије. Реч је о апсолутном поверењу које је изграђено за међусобну сарадњу, за долазак још већег броја инвеститора, за отварање фабрика. Србија полако постаје лидер по стопама раста, постиже успехе, посебно у последње две године, али то није могуће уколико нисте фактор мира и стабилности у региону и уколико нисте повољна, атрактивна дестинација за инвеститоре. Велики број немачких компанија у Србији говори о успеху наше земље. Чак и неформално, волимо да кажемо да се радујемо доласку немачких инвеститора, јер они када дођу, овде остају. Размишљају о својим улагањима, а када отворе један погон, најчешће шире своју производњу“, навео је он. 

Напоменуо је да инвеститоре не доводе високи износи субвенција, већ је потребно да земља буде и економски и политички стабилна. 

„Свака земља даје субвенције, привлачи инвеститоре, јер желе да отворе нова радна места, фабрике на својој територији. Само погледате како је Србија прошла у такмичењу за разне инвестиције које су овде завршиле, а конкуренти су нам били Пољска, Чешка, Мађарска, Бразил. Када имате новац, гледате где ћете изградити фабрику, а одједном се на инвестиционој мапи света појавила мала, али успешна Србија. Последњих година стране директне инвестиције нису испод три милијарде евра, и у том погледу смо лидери у региону, јер се у нашу земљу слије више од 60 одсто инвестиција. Није случајно 2012. године стопа незапослености у Србији била 25,9 одсто, а данас је око 10, 11 процената. Није случајно смањена незапосленост, јер отворен је велики број радних места, фабрика“ рекао је министар финансија.

Одговарајући на питања у вези са новим моделом фискализације у Републици Србији, министар је објаснио да ће он донети бројне бенефите и привреди и целој држави. Рекао је да је постојећи систем успостављен 2003. године, али да се много тога променило у међувремену, те да Србија жели да иде у корак са временом. 

„Желимо да користимо систем који већ имају најразвијеније земље света. Сваки фискални уређај биће у стварном времену повезан са Пореском управом. Јуче сам у Привредној комори Србије разговарао са привредницима. Крећемо са кампањом, а већ сутра ће у дневним новинама бити брошура са одговорима на најчешћа питања. Више информација о новом моделу фискализације може се наћи и на сајту budiefiskalizovan.gov.rs“, рекао је он и додао да ће пробни период бити од 1. новембра до краја априла, те да су дефинисане субвенције – по продајном месту 100 евра и по фискалном уређају 100 евра, што ће покрити трошкове за прелазак на нови систем. 

Мали је напоменуо да је овај систем важан и за грађане и за привреду, а да је најважнији резултат који се новим моделом фискализације постиже – ефикаснија борба против сиве економије.

„Ми и даље имамо сиву економију која није на малом нивоу. Са овим системом, који са Пореском управом комуницира у стварном времену, у сваком тренутку стижу информације о промету. Примера ради, пекара у суботу од 10 до 12 часова нема откуцан ниједан рачун. Та информација ће бити индикатор Пореској управи да реагује, јер је готово немогуће да пекара суботом у том периоду не ради. Дакле, повећава се ефикасност рада Пореске управе. Са друге стране, Србија гради мостове, ауто-путеве, у овом тренутку у изградњи је седам брзих саобраћајница и ауто-путева, направили смо и трећу ковид болницу, градимо фабрику вакцина, болнице, вртиће, школе. Што је мање сиве економије, то је више новца за повећање плата, пензија и за инвестиције“, навео је он. 

Објаснио је да ће убудуће фискални уређаји моћи да буду и мобилни телефони или таблети, јер се на тај начин иде у корак са временом. Подсетио је и да је осим ове иницијативе, Министарство финансија усвојило и Закон о е-фактурама, што додатно доприноси ефикасности привреде и транспарентности пословања. 

Мали је навео и да пензионери следеће среде, 22. септембра могу очекивати уплату помоћи од 50 евра, као и да ће у новембру свим пунолетним грађанима бити уплаћено 30 евра, а у децембру још по 20 евра.

„Крајем септембра биће уплаћена и последња, шеста рата за ауто-превознике. Подсетићу и да смо за грађане са Косова и Метохије у оквиру трећег пакета помоћи уплатили по 100 евра, а уколико су незапослени по 200 евра. Свим незапосленима смо уплатили по 60 евра помоћи, а држава је издвојила новац и за три половине минималне зараде. Такође, свима који су се вакцинисали до краја маја, држава је исплатила по 3.000 динара“, рекао је он. 

Подсетио је и да је држава за три пакета помоћи прошле и ове године укупно издвојила око осам милијарди евра и истакао да је упркос томе сачувана макроекономска стабилност. 

„Јавни дуг je у овом тренутку 55,5 одсто, што је далеко од нивоа који прописује Мастрихт. Пакетима помоћи подстакли смо привреду и очували радна места. Не заборавите да је пандемија вируса корона произвела да много јаче економије од наше падају, нестајали су милиони радних места. Наша држава поред пакета помоћи подстиче привреду и никад већим капиталним улагањима, која чине 7,2 одсто БДП-а ове године. Очекујемо да ће раст ове године бити најмање 6,5 одсто, иако наш председник очекује и више од 7 процената, али ја сам конзервативнији. Када саберемо резултат прошле и ове године, очекујемо да ћемо остварити један од три најбоља резултата у Европи“, рекао је он. 

Мали је навео да је када је полаган камен темељац за нову фабрику вакцина, шеик Абдул из Абу Дабија констатовао да када си први, мораш много више да радиш како би то место задржао. 

„Рецимо, по питању плата некада смо у региону били на четвртом месту а сада смо број један. И даље радимо на увећању животног стандарда и расту пензија и плата. Минимална зарада ће бити повећана за 9,4 процената од 1. јануара следеће године. Дакле, много радимо, реформишемо наш систем увођењем новог модела фискализације, е-фактура, а то гура раст наше економије“, објаснио је он. 

Министар се осврнуо и на додељених 760 милиона евра специјалних права вучења од стране Међународног монетарног фонда (ММФ).

„То је програм за све чланице, али ми још увек размишљамо о повлачењу тих средстава. Ако будемо узели тај новац, он ће бити искоришћен за враћање дугова из прошлости, с обзиром на то да је камата изузетно повољна. Тиме ћемо онда вратити старе скупе дугове, да генерацијама испред нас оставимо чист буџет. О томе ћемо обавестити јавност. Нова делегација ММФ-а долази у октобру. Подржавају Србију и све реформе које спроводимо и примећују да се наша земља променила“, навео је он и закључио да ће се још више радити како би Србија била још боље и лепше место за живот. 

Сличне теме

Мали: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра

Мали: Са Републиком Српском радимо на пројектима вредним 800 милиона евра

Мали: Свим корисницима пензија данас уплаћено 5.900 динара

Мали: Свим корисницима пензија данас уплаћено 5.900 динара

Мали: Емитовањем зелене еврообвезнице Србија показала да је посвећена заштити животне средине

Мали: Емитовањем зелене еврообвезнице Србија показала да је посвећена заштити животне средине