Читај ми

Мали отворио изложбу „Лада 120 пролећа“ у оквиру обележавања Дана државности

1/4

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали отворио је у Народном музеју Србије изложбу „Лада 120 пролећа“ - Избор дела из збирки Народног музеја Србије, у оквиру званичног обележавања Дана државности – Сретење 2024. Изложба је приређена у сарадњи Народног музеја Србије и Друштва српских уметника Лада, а посвећена је 120. годишњици постојања тог угледног удружења, као важног ослонца у очувању националног уметничког наслеђа.

„Велика ми је част и задовољство што вечерас имам прилику да вам се обратим из најмање три разлога. Најпре, желим да честитам велики јубилеј, 180 година постојања Народног музеја Србије и да вам пожелим много деценија успешног рада. Други разлог је обележавање 120 година постојања Друштва српских уметника Лада, желим и вама још много оваквих јубилеја. Трећи разлог је што је ово само један од догађаја који Влада Републике Србије организује поводом обележавања Дана државности- Сретења, за новију српску историју најважнијег датума. Као што знате, Сретење обележавамо као Дан државности наше земље у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је подигнут Први српски устанак, али и на 15. фебруар 1835. године, када је донет Сретењски устав, први модерни Устав Србије којим су постављени темељи модерне српске државе“, рекао је Мали.

Министар је нагласио да се данас, 220 година од подизања Првог српског устанка, не само Србија, већ и цео свет суочава са бројним изазовима, због чега нам су нам више него икада потребни јединство и слога.

„Ми смо данас овде, не само да обележимо овај важан датум, већ да видимо и колико су се ствари промениле од пре 220 година, од подизања Првог српског устанка. Цео свет се променио. С обзиром на све неизвесности са којима се свет суочава, данас је више него икада важно да покажемо да смо сложни, да делимо исте вредности и да се боримо за нашу земљу како би генерацијама које долазе оставили лепшу и бољу Србију. У том смислу, не могу а да не поменем велики пројекат „Србија 2027“ који је недавно представио председник Александар Вучић. Хоћемо заједно да подигнемо земљу у свим сферама, да уложимо милијарде евра у инфраструктуру, привреду, енергетику, индустрију, културу. Интрересантан је податак да смо у последње три године обновили 109 објеката културе, што показује колико је Влада Републике Србије посвећена култури“, истакао је Мали.

Министар је најавио бројна нова улагања у овој области, у оквиру пројекта „Србија 2027“. 

„Оно што нас чека су велика и значајна улагања у културу, а очување српског културног наслеђа остаје један од приоритета. Наиме, у наредних неколико година чека нас изградња новог Природњачког музеја у Београду, затим Дечијег музеја у Београду на води, реконструкција Југословенског драмског позоришта и изградња нове сцене „Бојан Ступица“. Имаћемо и нову сцену Народног позоришта у Нишу, Народно позориште у Суботици, зна се и да ће Хала 1 Београдског сајма имати чак три оперске сцене, дакле, следе велика улагања“, најавио је Мали.

Додао је да Србија своју снагу показује и тиме што смо коначно почели да купујемо нека дела која су давно напустила нашу земљу. Подсетио је да је Република Србија на аукцији лондонског „Сотбија“ купила слику Паје Јовановића „Одмор башибозука“ која је стигла у Београд. Такође, крајем прошле године купљена је и злогласна директива број 25, од 27. марта 1941. године, којом је немачки канцелар Адолф Хитлер издао наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку. 

„Са тиме ћемо наставити. Урадићемо важан и значајан посао за очување националног уметничког наслеђа и идентитета и имаћемо шта да оставимо генерацијама које долазе“, закључио је министар. 

Директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић рекла је да, представљајући дела 20 активних чланова Ладе, изложба настоји да представи уметничке слободе, својствене члановима тог удружења, које негује живу комуникацију између традиционалног и модерног, те да Народни музеј Србије подржава делатност овог еминентног друштва као важног стожера националне уметничке баштине. 

Сличне теме

Синиша Мали: Радови на пројекту метроа и пре рокова

Синиша Мали: Радови на пројекту метроа и пре рокова

Синиша Мали: Србија стабилна, циљ посете Француској унапређење сарадње две земље

Синиша Мали: Србија стабилна, циљ посете Француској унапређење сарадње две земље

Мали: Убрзано радимо на Плану раста за Западни Балкан

Мали: Убрзано радимо на Плану раста за Западни Балкан