Читај ми

Мали: Од ЕБРД-ја 300 милиона евра за реформисање ЕПС-а

1/4

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали и директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матео Коланђели, као и директор Електропривреде Србије (ЕПС) Мирослав Томашевић и директор ЕБРД-ја за енергетски сектор југоисточне Европе Грегори Зиелински, потписали су данас у Министарству финансија уговоре о кредиту вредности 300 милиона евра, намењених улагању у електроенегретски сектор Србије. 

Ово је други највећи зајам ЕБРД-ја Републици Србији, који је до данас уложио у нашу земљу укупно 7,9 милијарди евра.

Потписивању уговора присуствовала је и министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић.

Средства ће користити ЕПС који се током зимске сезоне суочио са значајним смањењем ликвидности због увоза значајних количина електричне енергије.

Мали је истакао да је ово подршка међународних финансијских институција владиној стратегији за декарбонизацију сектора електричне енергије, са циљем постепеног укидања угља до 2050. године. Истакао је и да ће то помоћи у развоју регулаторног оквира за развој коришћења обновљивих извора енергије и подстицати њихово увођење, као и осигурати сигурност и одрживост снабдевања енергијом.

„Улагања у енергетику смо дефинисали као приоритет Владе Србије јер је енергетска криза додатно истакла изазове у овом сектору. Потребна су улагања, модернизација, подизање капацитета и спремности на кризне ситуације у овом сектору и тиме се бавимо“, рекао је Мали након потписивања уговора.

Осим тога, како је додао, радиће се на реформисању ЕПС-а који мора имати јаче корпоративно управљање, боље менаџерске капацитете.

„Професионализација овог предузећа је стратешки важан корак за целокупан енергетски сектор Србије и то ћемо и спровести, нема више одлагања овог важног задатка“, поручио је Мали. 

Матео Коланђели истакао је да ЕБРД има богато међународно искуство у пружању помоћи у реформисању државних предузећа, те најавио и техничку помоћ у овом процесу.

„Радујемо се сарадњи са ЕПС-ом и српским властима на амбициозном реформском програму који доноси овај кредит. У координацији са ММФ-ом и другим међународним финансијским институцијама и донаторима, посвећени смо да допринесемо трансформацији енергетског сектора Србије“, рекао је Коланђели. 

На састанку је подвучена чињеница да велике хидроелектране у Србији обезбеђују око 30 одсто производње енергије у Србији, док обновљиви извори енергије, као што су ветар и соларна енергија, чине мање од три одсто производње и имају потенцијал да значајно помогну земљи у развоју чистог новог, домаћег снабдевања енергијом. 

Финансирање ће бити обезбеђено у две транше, уз гаранцију Министарства финансија у име државе Србије.

ЕБРД је у 2022. обезбедио укупно 650 милиона евра Републици Србији, од чега је више од три четвртине отишло на пројекте у приватном сектору.

Сличне теме

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Потписан Споразум о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима Србије и Велике Британије

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Синиша Мали: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду