Читај ми

Мали: Наши економски резултати показују да смо светла тачка у Европи

Експо 2027 је наш нови извор раста и максимално ћемо га искористити како бисмо дошли до очекиваних 100 милијарди евра БДП-а те године, изјавио је данас први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

„Највећи проблем свих земаља су нови извори раста, ми то успешно радимо. Директорка ММФ-а каже да је Србија и на глобалном нивоу светла тачка. Ништа није случајно, са Експом и јасно дефинисаним циљевима економске политике, вучемо праве потезе, јер судећи по показатељима, добро стојимо у условима невероватне нестабилности“, рекао је Мали гостујући на ТВ Пинк.

Он је истакао да ће та манифестација, уз Програм „Скок у будућност - Србија 2027“, активирати 323 пројекта у целој Србији укупне вредности 17,8 милијарди евра.

 „Хоћемо да завршимо пројекте које смо започели, болнице, школе, клиничке центре, да улажемо у пољопривреду, енергетику, образовање, здравство. Никада пре у економији нисмо побеђивали, сада побеђујемо“, поручио је министар финансија.

Аргументе за оптимизам Мали проналази у чињеници да је у првом кварталу ове године српски БДП порастао 4,7 одсто, што је, како је рекао, најбољи резултат у Европи. 

То је, сматра, велика потврда да смо на добром путу упркос свим глобалним кризама и изазовима.

Мали је, поводом годишњице од добијања организације престижне манифестације у којој се Србија такмичила са Америком, Шпанијом, Тајландом, Аргентином, рекао да је Експо велика шанса да се наша земља представи на најбољи начин и да допринесе даљем економском расту.

Он је оценио да ће 2027. Србија бити центар света, да ће се на Експу представити више од 120 земаља и да се очекује више од три милиона посетилаца. 

Мали је истакао да у Сурчину ниче нови град и да је у овом тренутку тамо велики број машина и радника. Како је рекао, насипа се земља, шипови за Експо комплекс су постављени, а сада се постављају и за Национални стадион. Такође, додао је, на јесен почиње изградња 1.500 станова, а потом и акватик центра, тематских паркова и тако даље.

  „Јуче смо са председником Србије Александром Вучићем обишли мултифункционалну дворану за мале спортове у Кошутњаку, у коју је уложено 20 милиона евра и спортисти сада имају врхунске услове. Чека нас Олимпијада у Паризу, спортисти се боре за себе, али увек представљају и нашу земљу и зато су улагања у спорт неопходна“, рекао је Мали. 

Он је најавио да ће се спортистима исплаћивати по 200.000, 100.000, односно 60.000 евра за освојену златну, сребрну, односно бронзану медаљу на наведеном спортском такмичењу. 

„Озбиљно приступамо спорту, као и образовању, здравству и свим аспектима живота. Имамо велике потврде свега што смо радили у протеклом периоду. Постајемо атрактивнији, конкурентнији, отварају се нова радна места“, рекао је Мали.

Он је навео и да се разговара са највећом компанијом која управља великим светским стадионима да преузме управљање Националним фудбалским стадионом када буде завршен, те да ће се нова инфраструктура искористити за наставак организације великих догађаја, изражавајући очекивање да ће се 2028. године финале Лиге Европе играти на новом стадиону у Сурчину. 

„Једна инвестиција вас води у друге, да будете још бољи. Били смо земља без перспективе, на ивици банкрота, сада смо домаћини највећем светском догађају“, рекао је Мали и оценио да је грађанима Србије променама пружена потпуно другачија перспектива живота. 

Министар је поручио да је све то резултат одговорног управљања економском политиком будући да је 2012. године, истакао је, српски БДП износио тек 33 милијарде евра, незапосленост је била 25,9 одсто, просечне плате 330 евра, пензије 202 евра, а минимална зарада 15.700 динара.

Сада је, како је рекао, циљ да до 2027. просек плата достигне 1.400 евра, а пензија и минималне зараде 650 евра. Мали је навео и да смо већ успели да незапосленост спустимо на 9,4 одсто, уз даљи тренд смањења, и да постигнемо историјски висок ниво запослености будући да више од 2,3 милиона људи у Србији ради и плаћа порезе и доприносе. 

„Важно је да будемо одговорни, да искориситмо Експо као нашу највећу прилику, а тиме даље подижемо имиџ наше земље. Интересовање за Експо је велико“, рекао је Мали.

Он је поручио да ће Србија то искористити да настави да гради брзе путеве, саобраћајнице и пруге, да изгради мрежу путева која увек доводи још инвеститора. 

Како је рекао, брза пруга до Суботице биће завршена до краја године када ће се за сат и десет минута путовати од Београда до тог града на северу Србије. 

Мали се осврнуо и на однос јавног дуга и БДП-а који у Србији износи 49,5 одсто, речима да је просек задужености земаља еврозоне 89 одсто, док неке земље бележе јавни дуг и од 100 и 120 одсто БДП-а. 

„Када поређате све економске показатеље, Србија је светла тачка у Европи. Хоћемо још, и зато имамо Експо и Програм 'Скок у будућност - Србија 2027'“, рекао је Мали и закључио да се све ради са циљем да грађани Србије живе боље.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура