Читај ми

Мали на састанку са представницима DFC и EXIM банке: Милијарде долара биће на располагању нашој држави, привреди и грађанима

1/4

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас се састао са представницима америчке Међународне развојне финансијске корпорације (DFC) и EXIM банке, са којима је разговарао о будућим заједничким пројектима који су важни за грађане Србије.

Мали је рекао да је циљ Србије подстицање даљег раста економије, што је могуће, како је оценио, уз планирана улагања државе и долазак DFC.

„Са представницима америчке Међународне развојне финансијске корпорације разговарамо о милијардама долара, које ће бити на располагању нашој држави, односно нашој привреди и грађанима. То је прилика која се не пропушта“, оценио је Мали.

Министар Мали је истакао да је изузетно задовољан састанком, јер су одмах по оснивању канцеларије кренули конкретни разговори о пројектима који ће бити реализовани.

„Ми смо решили да у наредних десетак дана доведемо до краја три програма, веома важна за грађане Србије. Пре свега, реч је о гарантној шеми, попут наше гарантне шеме за микро, мала и средња предузећа, за шта смо у условима пандемије вируса корона издвојили две милијарде евра. До сада су наша предузећа већ повукла средства у износу од 1,3 милијарде евра“, рекао је Мали и објаснио да се очекује да да гарантна шема у договору са DFC буде још повољнија.

Министар финансија је објаснио да се очекује нови састанак са директором београдске канцеларије DFC наредне недеље, када ће конкретизовати договор око гарантне шеме.

„Осим поменуте гарантне шеме, они инсистирају да обезбедимо и посебну линију за микро, мала и средња предузећа, али до 500 запослених, за њихов даљи развој. На тај начин, смањује се ризик улагања, а привредници добијају кредибилитет који им је потребан да развијају и отварају нова тржишта“, навео је Мали.

Истакао је да је посебно важно што DFC инсистира и на давању подршке америчким инвеститорима да дођу у Србију.

„Њихов долазак је велики сигнал, јер се смањују ризици улагања у Србију, даје нам се кредибилитет. Када крене да стиже новац, биће то другачија прича, а посебно радује чињеница што су они озбиљни у својим намерама“, рекао је Мали.

Министар Мали је навео и да је са DFC било речи и о развоју финансијског тржишта.

„Кренули смо са корпоративним обвезницама пре десетак дана. Наша је жеља да са њима развијемо још финансијских инструмената, да бисмо омогућили додатне изворе финансирања за српске приватне компаније, а тиме и развој“, рекао је он.

Представнике DFC предводио је директор новосноване регионалне канцеларије у Београду Џон Јовановић, док је на челу делегације EXIM банке био шеф банкарског сектора Стефан Рена.

У тиму министра финансија били су државни секретар Гојко Станивуковић, помоћници министра Милица Јовановић, Филип Шановић и Марко Јовановић, в.д. директорка Управе за јавни дуг Ана Триповић, шеф кабинета Лука Томић, саветници министра Огњен Поповић, Вук Делибашић и Ана Јовић.

Сличне теме

Мали: Ребалансом буџета се боримо за напредак Србије

Мали: Ребалансом буџета се боримо за напредак Србије

Мали:  Србија побеђује у економији

Мали: Србија побеђује у економији

Мали: Наставак одлучног решавања проблематичних кредита банака које су годинама у стечају

Мали: Наставак одлучног решавања проблематичних кредита банака које су годинама у стечају