Читај ми

Мали: Јутрос кренула уплата минималне зараде за милион и 50 хиљада радника

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је рекао да је јутрос у 7 часова кренула уплата минималне зараде, у укупном износу од 31 милијарде динара, на рачуне 235.000 предузећа, која запошљавају милион и 50 хиљада радника.

„То је други минималац који исплаћујемо у оквиру пакета економских мера. Први је био прошлог месеца, данас исплаћујемо други и остаје још једна минимална зарада коју ћемо исплатити почетком јула“, навео је министар.

Он је истакао да је приоритет економских мера било очување радних места.

„У овом тренутку, са одлагањем плаћања пореза и доприноса на зараде, са исплатом минималне зараде, ти људи нису остали без посла, то нам је најважније. Сада су кренули да раде и да производе“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да је минимална зарада скоро дупло увећана у односу на 2011-2012. годину.

„Тада је минимална зарада била око 16.000 динара, а сада је преко 30.000. И у кризи попут ове, сви грађани Србије виде колико је важна економска политика, да се из године у годину минимална зарада увећава, виде да је то сигурност за раднике. Ми ћемо са том политиком и у наредним годинама наставити“, рекао је он.

Министар је навео да пакет економских мера од 5,1 милијарде евра показује да је реч о правим мерама у правом тренутку.

„Са задовољством могу да кажем да смо избегли најцрњи сценарио који је погодио велики број земаља у свету. Само у САД имате 40 милиона незапослених, на десетине милиона у Европи, затворене су фабрике, погони. Код нас тога нема. Са веома свеобухватним, али јасним мерама подршке нашој привреди, ми смо успели тај сценарио да избегнемо и зато са оптимизмом очекујемо крај године и са правом кажемо да ми желимо да будемо најуспешнија економија Европе, да имамо највећи раст БДП-а у Европи у 2020. години“, рекао је он.

Мали се осврнуо и на број запослених у Србији, којих је у односу на фебруар за скоро седам хиљада више.

„Према подацима Републичког завода за статистику, 15. маја укупан број запослених је 2.196.372, што је у односу на 27. фебруар ове године, већи број за 6.988 људи. То је могуће јер смо добро осмислили мере, успели смо да сачувамо сва радна места“, навео је он.

Наредних дана Влада ће изаћи са предлогом подстицајног програма за ново запошљавање, најавио је Мали.

„Видећемо на који начин ћемо то урадити, имамо преко 20-так мера које тренутно сагледавамо, или да се умање порези и доприноси за сваког запосленог, или да се стимулацијом у новцу да подстрек неком предузећу да запосли нове раднике. Бавимо се сваким запосленим, сваким радним местом, а жеља нам је да сада још агресивније кренемо у ново запошљавање, како би животни стандард грађана Србије био бољи“, објаснио је Мали.

Говорећи о помоћи државе од 100 евра за све пунолетне држављане Републике Србије, министар је рекао да на ту помоћ укупно рачуна 6,2 милона људи.

„За нас је веома важно да држава покаже колико је јака, да имамо новца, да пренесемо дозу оптимизма на грађане Србије. То смо овом мером успели. Желели смо да тај емотивни фактор буде важан да бисмо успели да остваримо циљ и да до краја године будемо најбољи у Европи. Ми смо казали да ћемо исплатити 100 евра, и оно што смо обећали то смо и испунили“, рекао је Мали.

Министар је констатовао да је вирус корона погодио све грађане, а да су економске мере државе показале колико је јака, да има новца и да има жељу да подржи сваког пунолетног грађанина Србије.

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс