Читај ми

Мали: Једнократна исплата помоћи пензионерима почиње сутра, подршка стиже у прави час

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће сутра, 10. априла почети исплата целе мартовске пензије која ће бити увећана за једнократну помоћ у износу од 4.000 динара.

„Донета је одлука да мартовска пензија неће бити исплаћивана у два дела, већ одједном и то заједно са обећаном помоћи“, рекао је Мали.

Према његовим речима, најстарији суграђани, апсолутно су заслужили да буду подржани и финансијском потпором у овако тешким тренуцима.

„Одговорност коју су показали током ванредног стања, чувајући, пре свега своје животе, али и наш здравствени систем и државу је заиста огромна и може да послужи као пример другима. Знам да им није лако, али их молим да издрже због своје добробити“, поручио је Мали и додао да му је жеља да они ускршње празнике проведу у миру и здрављу.

Мали је подсетио да је у ванредним околностима републички буџет добио сасвим једну нову улогу.

„Најважнији задатак буџета током пандемије изазване вирусом корона данас је да финансира трошкове борбе за животе и здравље грађана Србије и ми то управо чинимо. Буџет треба да има важну улогу у умањењу економских трошкова за угрожене групе грађане и социјално осетљиве групе људи“, рекао је он.

Министар је подсетио да су обезбеђени и сви бирократски услови да пензија на кућне адресе стигне на време. Они који пензионерске чекове примају преко текућих рачуна, пензије ће добити сутра, док истог дана почиње и исплата на кућне адресе која ће трајати неколико наредних дана.

„Поред позивања банке телефоном и тражења да вам се пензија донесе на кућну адресу, постоји и могућност да путем овлашћења омогућите неком да подигне вашу пензију. Он ће то урадити у ваше име и за ваш рачун, уз поседовање своје и ваше личне карте. То овлашћење може бити написано у слободној форми и није потребна било каква овера код нотара“, појаснио је министар.

Мали је истакао да су се пензионери већ снашли и да њихове принадлежности из банака преузимају синови, кћери или блиски и даљи рођаци. Ту су, каже, и волонтерске службе при општинама које су такође у служби најстаријима.

Пензионери су, подсетио је, последњи пут, крајем прошле године добили једнократни износ и то у новембру, и тада су им коверте биле дебље за 5.000 динара док су 2018. године, најстарији суграђани крајем године добили ванредно повецање од 3.000 динара. Све те мере имале су циљ делимично поправљање материјалног положаја настаријих суграђана.

Он је напоменуо да су пензије почетком ове године увећане за 5,4 одсто као и да се, ове године, по први пут помоћ пензионерима исплаћује у првој половини календарске године.

„Ова мера ни на који начин не угрожава фискалну и макроекономску стабилност Србије“, напоменуо је он.

„За сада, у потпуности владамо ситуацијом на том плану. Србија је финансијски стабилна и економски снажна земља, чак и у условима пандемије. Влада је морала свакако да преусмерава и издвоји додатна средства из буџета за спровођење мера здравствене заштите становништва а у најскорије време кренуће спровођење економских мера за ублажавање последица у привреди“, рекао је министар финансија.

Према његовим речима, оно што наша земља чини, не ради мимо света, већ то раде и друге државе, а то је да сачува становништво и подржи своју привреду.

„Ако и буде повећаних трошкова, дефицита или јавног дуга, то неће бити у том обиму да угрози фискалну стабилност земље. Србија има здраве финансије и оне су у стању да тај терет издрже“, поручио је он.

Сличне теме

Пријава за једнократну новчану помоћ од 100 евра почиње 15. маја

Министар Мали: Позив привредницима да се пријаве за Програм економских мера

Министар Синиша Мали позвао привреднике да се пријаве за Програм економских мера