Читај ми

Мали: „Искра“ уводи ред у систем зарада код корисника јавних средстава

1/5

Министар финансија Синиша Мали председавао је првом седницом Координационог тела за праћење реализације имплементације Централног информационог система за обрачун зарада у јавном сектору, која је одржана у згради Владе Републике Србије. Седници је присуствовала министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Министар Мали је истакао да је реч о огромном и важном пројекту под називом „Искра“, који ће потпуно увести ред у систем зарада код корисника јавних средстава.

„Реч је о системском пројeкту који мења начин на који радимо, и на који се обрачунавају зараде свих запослених код корисника јавних средстава. То значи бољу и ефикаснију контролу, смањује могућност грешке и осигурава тачност података. Дуго смо радили на овом пројекту, који ће представљати праву револуцију, и који је за све нас својеврсан изазов, с обзиром на то да је реч о тешком послу који нико није урадио деценијама уназад. Он ће се уводити фазно, најпре у сектор рада, запошљавања и социјалне политике, секторе културе и правосуђа, затим у другој фази у сектор просвете, у трећој фази у сектор здравства и у последњој фази у јединице локалне самоуправе са индиректним корисницима“ – истакао је министар финансија.

Он је рекао да је ово један од највећих пројеката Министарства финансија ове године, заједно са увођењем новог модела фискализације и е – фактура, те да је реч о системским променама, које ће променити начин функционисања приватног и јавног сектора.

„И поред пандемије корона вируса, са којом смо се борили у последњих годину дана, успели смо да радимо на ових великим пројектима, који доносе системске промене. Овај централизовани систем замењује нестандардизоване процесе, који се сада обављају кроз више различитих апликација. На овај начин се омогућава прецизно планирање и извршење буџета за расходе за запослене, контролишу се трошкови запошљавања, побољшава видљивост и доступност података, олакшава управљање кадрова – закључио је министар Мали.

Пројекат ће трајати до краја 2023. године, до када ће се систем користити код више од 10.000 корисника јавних средстава. На систему „Искра“ ће директно радити око 3.000 људи, за које ће у наредном периоду бити организоване специјалне обуке.

Сличне теме

Мали: Наше здраство мора да иде у корак са дигитализацијом, уводимо ред у финансирање

Мали: Наше здраство мора да иде у корак са дигитализацијом, уводимо ред у финансирање

Синиша Мали разговарао са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем

Синиша Мали разговарао са министром финансија Црне Горе Александром Дамјановићем

Синиша Мали: Огроман успех Србије на међународном тржишту капитала, инвеститори виде наш труд

Синиша Мали: Огроман успех Србије на међународном тржишту капитала, инвеститори виде наш труд