Читај ми

Мали: Евростат потврдио да Србија има највећи привредни раст у Европи

Министар финансија Синиша Мали данас је оценио да су још једном потврђени одлични економски резултати који су постигнути у нашој земљи, с обзиром на то да је према ажурираним подацима статистичке службе Евростат, Србија по међугодишњем расту бруто домаћег производа у првом кварталу на првој позицији, међу 38 европских економија.

Министар је оценио да је прво место са стопом раста од пет одсто резултат напора уложених у реформу јавних финансија, али и развој привреде.

„То је и најбољи одговор за све оне који су сумњали у нас и у нашу снагу да ћемо бити број један. Често се дешава да ми сами у себе не верујемо, да верујемо да су сви други бољи од нас, али погледајте сада. Дакле, у условима највеће економске кризе икада, ми смо број један у Европи по можда најважнијем показатељу када је економија у питању, а то је стопа раста нашег БДП-а“, навео је Мали.

Мали је подсетио да грађани Србије током кризе изазване вирусом корона, нису оскудевали ни у чему.

„Чак смо показали колико нам је економија жилава, почели смо сами да производимо и маске и респираторе, квасац, хлорокин. Много веће економије, знатно успешније земље од нас су пале на том испиту, нису успеле, али Србија јесте“, рекао је он.

Говорећи о плановима у наредном периоду, министар је оценио да нам стопа раста од пет одсто даје за право да будемо оптимисти када је крај године у питању.

„Не смемо да се опустимо, пред нама је неколико веома важних месеци, по питању отварања нових фабрика, отварања нових радних места, наставка радова на великим инфраструктурним пројектима. Уколико будемо били паметни, активни, мислим да ћемо са пуним правом бити на крају године први у Европи по стопи раста, дакле не само у првом кварталу него за целу годину, што би био историјски, највећи успех наше земље, поготово имајући у виду кризу и наш развој у протеклих 30 година“, навео је Мали.

Министар се осврнуо и на одличан резултат прошле године, када је остварена стопа раста од 6,2 одсто и подсетио да је за следећу годину пројектован раст од 7,5 процената.

„Стопа раста од 7,5 одсто наредне године коју предвиђа ММФ враћа нас на сигурне и стабилне стопе раста које смо имали пред кризу. На нама је да, не само у наредних годину дана, већ три, четири или пет година да наставимо да растемо. Због тога је за нас програм ‘Србија 2025’ најважнији“, рекао је Мали.

Он је још једном нагласио да ће наредних пет година Србија издвојити 14 милијарди евра у наставак изградње инфраструктуре, односно, путне, железничке, мрежне канализације, водовода за сва домаћинства, као и да ће се наставити улагање у здравство и образовање, али и у изградњу станова за младе.

„Тиме нам расте и животни стандард и стопа раста. Србија је сада по први пут на оном месту које јој са правом припада, а то је број један када је економија у питању у Европи“, закључио је Мали.

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс