Читај ми

Мали: Две милијарде евра кредита доступно привредницима и 2,6 милијарди динара пољопривредницима

На данашњој седници Владе Србије усвојене су Уредба о утврђивању гарантне шеме као мере подршке привреди за ублажавање последица пандемије COVID-19, као и Уредба о новчаној помоћи пољопривредним газдинствима и Уредба о финансијској подршци пољопривредним газдинствима кроз олакшан приступ коришћењу кредита у отежаним економским условима услед пандемије COVID-19.

Према речима министра финансија Републике Србије Синише Малог, усвајањем ових уредби заокружен је Програм економских мера за подршку привреди. Министар истиче да је Уредба о утврђивању гарантне шеме главни ослонац целог економског програма Владе Србије.

„Још један сет мера креће са имплементацијом, од уторка на располагању вам је две милијарде евра гарантованих кредита од стране државе, до којих можете да дођете преко својих пословних банака. То су иначе веома повољни кредити, на период до 36 месеци са грејс периодом између 9 и 12 месеци. Мој предлог је за све оне који су у проблему због ове кризе, да се пријаве за кредите, иза којих стоји држава Србија, и да их искористе за ликвидност и обртна средства“, истакао је Мали.

Подсећа да су на данашњој седници Владе усвојене су и две уредбе о помоћи пољопривредним газдинствима.

„Ове уредбе односе се на подршку пољопривредницима. И ово обећање смо испунили. Дакле, 2,6 милијарди динара преко Управе за аграрна плаћања, на располагању је нашим пољопривредницима већ од уторка наредне недеље, преко Министарства пољопривреде, тако да позивам и сва пољопривредна газдинства која осећају последице ове кризе, да се пријаве и искористе тај новац, који је већ у буџету“, каже Мали.

Министар каже да је имплементација економских мера већ кренула.

„Скоро сва микро, мала и средња предузећа су се пријавила за коришћење ових мера, што говори о томе да смо погодили суштину проблема. Нама је био циљ да задржимо постојећи ниво запослености, и драго нам је да је само неколико дана након што смо објавили економске мере, скоро 9000 људи враћено на посао. Зато нећемо доживети оно што су Америка, Немачка, Италија и Аустрија, да огроман број људи остане без радних места“, каже Мали.

Министар је информисао јавност и око броја пријава за мере Владе.

„Само Пореска управа је током понедељка, уторка и среде забележила 113.000 предузетника који су се пријавили за коришћење ових мера. Данас сам имао састанак са представницима Фонда за развој, већ 300 захтева за кредите је дошло и преко Фонда, што су сјајне вести“, каже Мали.

Министар каже да је ово најтежа криза у последњих 100 година, али истиче да је наша привреда на стабилним ногама, и да у прилог томе говори и податак да је Међународни монетарни фонд саопштио да ће Србија, због последица пандемије, ове године имати најмањи пад БДП-а за 3 одсто, али да ће 2021. године остварити раст од 7,5 процената.

„Да би се то десило морамо да будемо дисциплиновани, да слушамо струку, како би сачували пре свега животе, а онда, када пандемија стане, да на прави начин кренемо да отварамо нашу економију. Овај пакет мера засигурно ће дати свој допринос томе. А свега тога не би било да нисмо спровели одлучне реформе 2014. године које је започео председник Александар Вучић још као премијер, а које данас дају више него сјајне резултате“, истиче Мали.

Подсећа да Србија четири године има суфицит у буџету, потпуну контролу над јавним дугом који је пао испод нивоа од 50 одсто БДП-а, да смо шампиони по питању директних страних инвестиција, о чему је, каже, писао и Фајненшел тајмс, додајући да ове године очекујемо и већи прилив.

„Стабилне су нам финансија, новца имамо, имамо довољно злата и девизних резерви и довољан потенцијал да се носимо са овом кризом и управо овај пакет мера који смо брзо изнели пред грађане и још брже применили, тј. дали му правни оквр, довољно говори о томе колико смо посвећени нашој држави, нашој економији и опоравку привреде“, истиче министар.

Министар је напоменуо и да држава, у зависности од потреба и дужине трајања кризе, неће стати са програмима подршке.

„Пажљиво анализирамо и пратимо шта се дешава и у појединачним секторима. На нама је да се потрудимо да очувамо здраве основе привреде које смо достигли пре ове кризе, а остала питања ћемо решавати заједничким напорима, упоредно пратећи како се решавају ти проблеми у свету“, истиче Мали.

Подршка државе привреди кроз гарантну шему за кредите код пословних банака од две милијарде евра је права ствар у правом тренутку, каже вицегувернер НБС Жељко Јовић.

Он је на заједничкој конференцији са министром финансија Синишом Малим рекао да је две милијарде евра прави износ који одговара потребама привреде, те да је милијарда евра планирана за занављање опреме, а милијарда за нове кредите који ће бити пласирани. Навео је да је 80 одсто планираног износа кредита покривено гаранцијама државе.

“Банкарски сектор једна је од ретких тржишних учесника који се понео као прави партнер”, указао је Предраг Михајловић, председник УО Удружења банака. Он је истакао да је ово један од најбољих програма који је видео.

На седници Владе данас је усвојена и уредба која се односи на померање рокова за достављање годишњих и консолидованих финансијских извештаја привредних друштава, задруга, других правних лица и предузетника, као и рокова за подношење пријава за порез на добит и порез на приход од самосталне делатности.

Том уредбом се рок за предају годишњих финансијских извештаја са извештајем ревизора за све обвезнике чије је извештавање уређено Законом о тржишту капитала, Законом о инвестиционим фондовима или Законом о алтернативним инвестиционим фондовима са јавном понудом, помера на рок од 60 дана од дана престанка ванредног стања.

За извештавање које је уређено Законом о рачуноводству, прописано је да се рок за редовне годишње финансијске извештаје помера на рок од 90 дана од укидања ванредног стања, а рок за консолидоване финансијске извештаје на 120 дана од дана престанка ванредног стања.

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс