Читај ми

Мали: Договорено складиштење 500 милиона кубика гаса у Мађарској

1/4

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, након састанка са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом, да је са том земљом договорено складиштење 500 милиона кубика гаса у њеним складиштима, а за потребе Србије.

“Нама ће бити омогућено да из овог гаса повлачимо по три милиона кубика гаса дневно у октобру, по шест милиона кубика од новембра до фебруара, и у марту три милиона кубних метара гаса. На тај начин обезбеђујемо сигурно снабдевање гасом тржиште Србије”, прецизирао је Мали на конферецији за новинаре, која је одржана након састанка са мађарским колегом, у Будимпешти.

Мали је прецизирао и да су на састанку понуђене алтернативе које се односе на куповину гаса од Мађарске или неке треће стране.

“Ми смо добили сагласност од Мађарске око снабдевања гасом и имамо две опције које су отворене. Можемо да купујемо гас од њих, а и од треће стране. Разумни су и дају нам обе могућности, а ми ћемо се у наредним данима определити за једну од њих“, навео је Мали.

Министар се захвалио Мађарској на подршци коју пружа и навео да је ово велика вест за грађане Србије.

„То ће нам обезбедити стабилност у енергетском снабдевању, а складиште ћемо пунити до краја јуна ове године“, навео је Мали.

Како је прецизирао, на састанку је отворено низ тема које се односе на сигурност снабдевања енергентима, а једна од важнијих била је и сарадња наше и мађарске електропривреде. 

„Ту постоји читав низ пројекта у којима можемо да учествујемо, од улагања у обновљиве изворе енергије, до заједничког наступа у набавци енергије на међународном тржишту“, рекао је Мали.

Он је додао да би већ наредне недеље требало да се одржи састанак представника ЕПС-а и мађарске електропривреде МВМ, како би се договорили неопходни детаљи око даље сарадње.

Како је нагласио, важан је договор о додатним инвестицијама које се тичу међусобног преноса енергије и изградње интерконектора између Мађарске и Србије. На тај начин би се вишак енергије у Србији или у Мађарској без проблема преносио из једне у другу земљу. 

„На време и на прави начин водимо рачуна о свему. Зима је само пар месеци испред нас и сада је тренутка када се води рачуна о струји и гасу. То је одговорна политика“, навео је Мали.

Према речима министра финансија, и Мађарска и Србија схватиле су да заједно могу да буду јаче и способније, да добију не само бољу цену енергената већ и да обезбеде сигурност грађанима и привреди. 

„Данас без обзира на цену, ако немате гас и струју, нема ништа никаквог смисла. Затварате економију, а грађани немају на шта да се греју, и зато смо свесни кризе и гледамо на који начин да будемо успешнији, те да умањимо негативне последице по грађане Србије“, навео је Мали.

Он се осврнуо и на општу сарадњу Србије и Мађарске, истакавши да је Мађарска постала трећи трговински партнер Србије, одмах иза Немачке и Кине, и да је жеља Србије да се ова сарадња настави. Мали је честитао поновно именовање Сијарта на место министра спољних послова и трговине, истакавши да се ради о вештом политичару, који се бори за интересе грађана Мађарске.

Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто изјавио је да је посета српског министра финансија, одмах након формисања Владе, доказ стратешког пријатељства и сарадње две земље, а други важан разлог посете су и последице сукоба у Украјини, које доводе до тога да имамо несигурности на сваком пољу.

“Снабдевање енергијом је проблем, практично питање, а не идеолошка фраза. Зато смо се договорили да у овим критичним временима, једни на друге, обраћамо још више пажње и да допроносимо безбедности снабдевања, да гарантујемо транзитне линије. Такође смо се договорили да Србији пружимо могућност да користи наша складишта гаса да бисмо јој обезбедили несметано снабдевање”, казао је Сијарто.

Сличне теме

Саша Стевановић: Добра сарадња Министарства финансија  и јединица локалних самоуправа

Саша Стевановић: Добра сарадња Министарства финансија и јединица локалних самоуправа

Станивуковић: ИПАРД програм значајна подршка сектору пољопривреде

Станивуковић: ИПАРД програм значајна подршка сектору пољопривреде

Синиша Мали: Србија спремна да буде домаћин „ЕКСПО БЕОГРАД 2027“

Синиша Мали: Србија спремна да буде домаћин „ЕКСПО БЕОГРАД 2027“