Читај ми

Мали: Додатна директна подршка за привреду, по 310 евра за више од милион запослених

Министар финансија Синиша Мали истакао је данас да је држава нашла начин да издвоји директна новчана средства за привреду и запослене.

„Након што смо у претходна три месеца исплатили три минималне зараде за 1.050.000 запослених у 235.000 привредних субјеката, нашли смо простора да наставимо са овим мерама тако да ће у наредна два месеца бити исплаћено још 60% минималне зараде запосленима, а за један месец ће бити одложени и порези и доприноси на зараде. Прва уплата ће у руке запослених стићи већ до 10. августа, док друга уплата следи у септембру. То је око 18 хиљада динара по запосленом за један месец, односно око 155 евра“, рекао је министар.

Он је подсетио да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра, а да ће ова додатна издвајања државу коштати још око 66 милијарди динара.

„Са овом додатном подршком долазимо до износа од око 5,7 милијарди евра, што је 12,2% нашег БДП-а. Дакле, држава ће за 60% од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће нас одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара“, истакао је Мали.

Он је додао да се очекује да почетком наредне недеље на седници Владе Републике Србије буде усвојен и правни акт којим ће јасно бити дефинисан наставак директне помоћи за привреднике.

„Трудићемо се да овај процес и даље буде што лакши и ефикаснији, а како би сви што једноставније могли да добију свој новац“, рекао је он.

Како је додао, поносан је што је Србија једна од ретких земаља у свету која може да се похвали оволиком подршком за привреду.

„Ретко која земља у свету, чак и оне које су много богатије од нас, може да се похвали оволиком подршком и удеом у БДП-у од чак 12,2%. Такође, ретко која земља у свету може да се похвали да на тај начин, директним давањима, подржава своју привреду у периоду од скоро пола године“, навео је Мали.

Како је закључио, Србија је овом огромном досадашњом подршком показала да је прави партнер привреди, и да привредници и запослени могу да се ослоне на државу у најтежим тренуцима.

„Свако досадашње обећање смо испунили, тако да могу да нам верују да ће тако бити и даље. Мислим да сви треба да будемо поносни на нашу државу, и на то како се понаша у најтежим тренуцима за грађане и привреду“, навео је министар Синиша Мали.

Сличне теме

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Министар Мали разговарао са француском пословном делегацијом МЕДЕФ

Мали: Стенд-бај аранжман са ММФ-ом допринео би сигурности и дао додатни импулс реформама

Мали: Стенд-бај аранжман са ММФ-ом допринео би сигурности и дао додатни импулс реформама

Министар Мали разговарао са амбасадором Краљевине Шпаније

Министар Мали разговарао са амбасадором Краљевине Шпаније