Читај ми

Мали: До краја године континуирана подршка привреди и грађанима

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се и ове године наставља са великом, снажном и правовременом помоћи привреди и грађанима, да је нови, трећи пакет помоћи вредан 257 милијарди динара, што је 4,3 одсто укупног бруто домаћег производа Србије (БДП), а да заједно са подршком из два пакета од претходне године, чини укупна издвајања од 17,2 одсто БДП-а Републике Србије.

Мали је гостујући на Пинку рекао да, са том подршком, и планираним инвестицијама у здравство и инфраструктуру, Србија показује да је стабилна држава, да има јасан циљ да помогне грађанима и привреди и да задржи макроекономску стабилност. „Највећи терет кризе преузима држава, али зато очекујемо раст од шест одсто БДП и одржавање макроекономске стабилности до краја године“, рекао је Мали.

Говорећи о детаљима финансијске подршке, он је рекао да ове године, готово да неће бити месеца у коме неће бити исплаћена финансијска подршка за одређену категорију грађана или привредника.

“Већ смо исплатили 50 одсто једне минималне зараде за 1.130.000 радника. Чак 251.000 предузетника и предузећа се пријавило за овај вид помоћи”, прецизирао је Мали.

Он је подсетио да ће додатну финансијску помоћ, поред исплате три половине минималне зараде, добити и самостални уметници и то у виду два пуна минималца од 30.900 динара, што је укупно око 500 евра. Иста додатна помоћ од две пуне минималне зараде очекује и запослене у угоститељству, туризму и туристичке водиче.

“Већ је кренула и исплата за превознике од 600 евра по аутобусу. Желимо да помогнемо онима који су били највише погођени јер прошле године није било много међуградског И међународног саобраћаја. Ова помоћ ће ићи у наредних шест месеци. Такође, завршили смо конкурс за помоћ градским хотелима. То је сад у априлу – 350 евра по кревету и 150 евра по соби”, навео је Мали.

Прецизирао је и да је јуче усвојен правни акт који је предвидео да сви наши суграђани на Косову и Метохији, укључујући и децу, добију по 100 евра помоћи, а они који немају посао 200 евра. “Та помоћ ће бити исплаћена у мају и то ће се радити преко Канцеларије за Косово и Метохију. Нема потребе да се ти грађани пријављују”, казао је Мали.

“Осим тога, 28. априла креће пријава свих грађана за новчану помоћ од 30 плус 30 евра. Прву исплату од 30 евра грађани ће добити у мају а другу у новембру. Имамо и додатних 50 евра за пензионере које ћемо исплатити у септембру”, истакао је Мали. Он је навео и да ће незапослени који су на јучерашњи дан били на евиденцији Националне служба за запошљавање добити додатних 60 евра у јуну месецу.

Министар сматра да су са овом подршком покривене све категорије становништва и привреде, те да ћемо на тај начин, као и прошле године, сачувати радна места, као и ликвидност и солвентност читаве привреде. „Када погледате сву ову помоћ, скоро сваког месеца ћемо имати неки вид помоћи, одржавамо привреду, а и грађанима желимо да понудимо дозу оптимизма и да сви заједно умањимо последице и пандемију оставимо иза нас“, казао је Мали.

Он је рекао да је новац за спровођење трећег пакета обезбеђен у ребалансу буџета, и обећао да ће, као и прошлог пута, свака обавеза и исплата бити испоштована „у дан и у динар“.

Говорећи о ребалансу буџета, Мали је истакао да је он пре свега рађен због трећег пакета мера, али и већих улагања у капиталне инвестиције.

„Грађани Србије треба да знају да у ребалансу буџета, супротно очекивањима, имамо никада више новца за капиталне инвестиције. На нивоу опште државе то је 7,2 одсто БДП“, прецизирао је Мали.

Он је подсетио да годинама уназад никада више новца није било за изградњу путева, тунела, болница, школа…

„Свако улагање у инфраструктуру подстиче раст економије, запошљава привреду, отвара и одржава радна места. Ми у овом тренутку имамо четири аутопута која градимо – Прељина-Пожега, Моравски коридор, Сремска Рача – Кузмин и Нови Сад – Рума. До краја године крећемо у изградњу још четири аутопута“, навео је Мали.

Министар је рекао да ће део новца за ове пројекте бити обезбеђен из буџета, а део на међународном и домаћем финансијском тржишту.

„Свака инвестиција у аутопутеве и привредне зоне доноси приход држави. Претходна власт је направила грешку, задуживала се и све је ишло у потрошњу. Нама ће однос БДП и јавног дуга бити испод 60 одсто, односно испод нивоа Мастрихта, као што је и председник Србије Александар Вучић и рекао“, навео је он.

Нагласио је као важне и изградњу обилазница око Новог Сада, Горњег Милановца, Лознице, а издвојен је и новац за почетак градње метроа у Београду.

Он је навео и да су ребалансом повећана издвајања за пољопривреднике и то за 4,9 милијарди динара а повећана су и средства за екологију па се креће са пројектима изградње канализације и фабрика за пречишћавање отпадних вода.

Нагласио је и огроман значај здравства. „Када погледате како се сада оцењује јачина земаља, имате економску снагу, али сви гледају и како се неко носи са пандемијом и колика је стабилност здравственог система. Ми смо рекордери у вакцинацији, вакцине набављамо на време, плаћамо унапред. То је председникова политика која је дала резултате. Ми смо у ребалансу буџета издвојили новац и за нову ковид болницу у Новом Саду, и за набавку вакцина, лекова, за почетак реконструкције КЦ у Новом Саду и завршетак радова на КЦ у Београду. Ту је и новац за опремање Дома здравља у Борчи, као и завршетак реконструкција општих болница у бројним градовима Србије, јер здравље цену нема“, навео је он.

Министар је најавио и ново коло наградне игре „Узми рачун и победи“, рекавши да ће прво коло почети 15. маја и да ће важити рачуни од 1. априла. Већи је наградни фонд у односу на претходну наградну игру – 16 станова и 60 аутомобила.

„Нама је наплата ПДВ у првој половини овог месеца већа од две милијарде динара, добро нам иде наплата. Хоћемо додатно да подигнемо свест грађана да је важно узимати фискални рачун и борити се против сиве економије. Прошле године сакупили смо 11,5 милиона коверти, то је 115 милиона рачуна а вредност наплаћеног пореза од тих рачуна је око 100 милиона евра“, закључио је Мали.

Сличне теме

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Мали: Данас исплата минималца, а прекосутра почиње уплата помоћи грађанима

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Министар Мали разговарао са новим директором ЕБРД-а Матеом Коланђелијем

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе