Читај ми

Мали: Данас почиње исплата помоћи од 100 евра грађанима који су се пријавили

Министар финансија Синиша Мали истакао је јутрос гостујући на телевизији „Хепи“ да данас почиње исплата једнократне новчане помоћи од 100 евра грађанима који су се пријавили, као и да је завршена исплата за два милиона пензионера и примаоца новчане социјалне помоћи.

„Пријавило се више од 4 милиона људи, што је уз пензионере и примаоце ночане социјалне помоћи укупно 6 милиона грађана Републике Србије. Тражили смо праву меру помоћи, која ће им помоћи да покрију неке трошкове, да имају новца да купе оно што можда до сада нису могли. То се враћа нашој привреди“, рекао је Мали и додао да ће за ту помоћ држава издвојила око 600 милиона евра.

Мали наводи да је Управа за трезор јутрос кренула са исплатама.

„По 500.000 грађана дневно ће добијати уплате по 100 евра. Они ће до 7. јуна бити исплаћени. Показали смо колико смо као држава озбиљни и на овај начин то и доказујемо“, рекао је он.

Министар је поновио да је држава први пут у историји помаже, да има довољно новца.

„Није то мала помоћ, сви смо ми мање или више погођени, а овим желимо да покажемо да држава највећи терет кризе изазване вирусом корона преузима на себе. Помоћ подразумева и гарантну шему, исплату минималне зараде… Држава је раније била економски слаба, више је водила рачуна о себи, пуштала је приватнике да се сналазе буквално како знају и умеју, а сада то више није тако“, истакао је он.

Мали је поручио да је јака привреда покретач економије сваке земље, а да је основни циљ мера било очување радних места и производње.

„Криза из 2008. године не може да се пореди са овом кризом, јер је цела планета стала. Милиони људи остају без посла. Сада држава каже да нема отпуштања у државним фирмама, али жели и да помогне приватницима. Први пут држава исплаћује три минималне зараде за милион и 52 хиљаде радника. Један минималац је већ исплаћен, а следе још две уплате“, рекао је Мали.

Министар је поновио да када је реч о исплати минималне зараде, да се та мера односи на помоћ привреди, али да новац иде директно на рачуне запослених.

„За мере подршке привреди у условима кризе издвојено је 5,1 милијарди евра, што је 11 одсто БДП-а Србије. По томе је Србија буквално у групи од десетак земаља у свету која је успела да издвоји тај новац. Подсетио бих и да је повећана плата здравственим радницима за 10 одсто, а издвојено је и по 4.000 динара једнократне помоћи пензионерима. Наш циљ је био да помогнемо онима којима је помоћ била најпотребнија, да спречимо масовна отпуштања и тај сценарио Србија није имала“, истакао је Мали.

Министар је подсетио да је Србија у првом кварталу ове године остварила стопу раста од 5 одсто, док је истовремено пад у еврозони био 3,3 одсто.

„Шта год да радимо у овом тренутку, удео јавног дуга у БДП-у неће прећи 60 одсто. Истовремено, Италија иде на 175, Француска на 100 одсто. У овом тренутку је све дозвољено, само да привреда не стаје, да се сачувају радна места, производни капацитети, да се криза не пролонгира. Ми смо спремни да се боримо за наше инвестиције, за опоравак наше привреде, а паралелно причамо са међународним финансијским институцијама“, навео је Мали.

Он је подсетио да је прошле недеље потписан Споразум са Банком за развој Савета Европе (CEB) за 200 милиона евра по одличним условима, што је усмерено на додатна улагања у здравствени систем и истакао да поверење у нашу земљу постоји.

Мали је истакао да ће Србија остварити најбоље резултате у Европи ове године, јер су пројекције и ММФ-а и Светске банке, да смо у повољнијем положају од осталих.

„Сигуран сам да ове године можемо да будемо на позитивној нули. Нећемо пад, отворили смо економију у право време, обезбедили смо добре економске мере, сачували производне капацитете, грађевински радови се настављају, градилишта су отворена, отворени су и кафићи и ресторани“, навео је Мали.

Он је истакао да се наредних дана очекује отварање неколико фабрика, јер страни инвеститори не одустају од улагања.

„Ми смо у ребалансу буџета оставили новац за инвестиције и повећали улагања, а резултат је да нико није одустао. Ту је била важна реакција државе, видели су и домаћи привредници да сада имају државу на коју могу да се ослоне, веома озбиљно смо реаговали на кризу, донели смо праве мере, у правом тренутку, на прави начин. Управо то ствара поверење које ми сада уживамо“, навео је Мали и закључио да се разматрају и нове мере за подстицаје запошљавања.

Сличне теме

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Поповић: Република Србија је посвећена стварању доброг привредног амбијента

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс

Мали се састао са регионалним директором компаније Ванси Ерпортс