Читај ми

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је потврдио да је јутрос почела уплата првих 30 евра у динарској противвредности за 143.313 корисника новчане социјалне помоћи и за 9.500 лица лишених слободе.  

„Свесни смо да је помоћ најпотребнија нашим најстаријим грађанима и корисницима новчане социјалне помоћи. Они се нису пријављивали за ову помоћ државе, већ им новац директно леже на рачуне. Тако су пензионери јуче добили првих 30 евра, а данас ће новац бити на рачунима и свим корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе. Након што смо прошле године помогли грађанима са једнократном новчаном помоћи у износу од 100 евра, наставили смо са том подршком и ове године, с обзиром на то да смо свесни да је пандемија на све на неки начин утицала и да је људима потребна подршка. Грађани сада коначно могу да виде колико је наша држава јака, стабилна, јер је у кризи показала да има капацитет да брине и о привреди и о грађанима“, навео је он. 

Мали је подсетио да око милион и 700 хиљада пензионера у Србији у септембру могу очекивати уплату од 50 евра, а других 30 евра у новембру. Уплата у износу од 60 евра за остале грађане почиње 12. маја, а очекује се да ће свима новац на рачунима бити до 20. маја, док других 30 евра могу очекивати у новембру.

„Више пута сам помињао да је за нас потрошња веома важна. Све што дајемо нашим грађанима се у великом делу враћа у буџет, људи троше, купују производе. Након прошлогодишње подршке у износу од 100 евра резултат је био видљив, јер смо у доба највеће економске кризе икада, имали веома мали пад привредне активности. У Србији нису затваране фабрике и нису затварана радна места, као у неким значајно развијенијим економијама од наше“, објаснио је министар. 

У другој половини маја уплату од 100 евра могу очекивати Срби на Косову и Метохији, укључујући и децу, а незапосленима у јужној покрајини ће бити уплаћено по 200 евра. 

Незапослени у осталом делу Србије у јуну ће добити помоћ од 60 евра. 

Поред ове врсте помоћи, министар Мали напомиње да је изузетно важно вакцинисати се, и подсећа да ће сви они који буду до 31. маја добили макар једну дозу било које вакцине од четири доступне у Србији, добити још по 3.000 динара. Пријава ће трајати од 1. до 15. јуна, а право на пријаву ће имати грађани старији од 16 година. 

Сличне теме

Одбор директора ММФ усвојио аранжман са Србијом

Одбор директора ММФ усвојио аранжман са Србијом

Министар Мали потписао уговор са добитником стана у насељу „Земунске капије“

Министар Мали потписао уговор са добитником стана у насељу „Земунске капије“

Синиша Мали председавао Радном групом за зелене обвезнице

Синиша Мали председавао Радном групом за зелене обвезнице