Siniša Mali

Siniša Mali

Siniša Mali

Potpredsednik Vlade i ministar finansija

Rođen je 1972. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu – Petu beogradsku gimnaziju, završio je u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom osnovnih studija, dobio je nagradu kao student generacije, da bi po završetku studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad.

Kao Ron Brown stipendista, 1999. godine je magistrirao na Washington University u Sent Luisu, Sjedinjene Američke Države (SAD), smer finansije (Master of Business Administration diploma). Tokom studija je radio kao asistent na pet predmeta iz oblasti poslovnih finansija. Nakon studija je primio nagradu kao najbolji student u oblasti finansija, kao i nagradu da je među 10 odsto najboljih studenata na top 20 poslovnih škola u SAD te godine.

U septembru 2020. godine upisao je doktorske studije na Tehničkom univerzitetu u Košicama, u Slovačkoj, gde je pohađao studijski program „Finansije“. U avgustu 2022. godine je položio tzv. „dissertation exam“ kojim se odobrava tema za doktorski rad. U junu 2023. godine odbranio je doktorsku tezu pod nazivom „The Flypaper Effect in the Republic of Serbia“.

Bio je gradonačelnik Beograda od aprila 2014. do maja 2018. godine. Prethodno je obavljao funkciju predsednika Privremenog organa Grada Beograda. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga. Radio je kao konsultant u kompaniji „Deloitte & Touche” u Beogradu i Pragu, gde se specijalizovao za oblast kupovine i prodaje preduzeća, finansijski konsalting, finansijsko restrukturiranje i konsolidaciju poslovanja u privatnim i javnim preduzećima.

Radio je u „Credit Suisse First Boston u Mergers & Acquisitions Group” u Njujorku.

Godine 2001. postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije. Krajem te godine prelazi u Agenciju za privatizaciju, gde je bio direktor Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine.

Na poziciju ministra finansija prvi put dolazi u maju 2018. godine, kao priznat finansijski stručnjak, koji je radio za najveće svetske konsultantske kompanije, ali i kao gradonačelnik koji je pokrenuo i sproveo obiman program finansijske konsolidacije u Gradu Beogradu, gde je prepolovio dug grada i značajno smanjio budzetski deficit. Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3.

Kao ministar finansija, inicirao je niz mera i aktivnosti koje su doprinele ubrzanom privrednom rastu Republike Srbije, koji je za vreme njegovog mandata bio među najvišima u Evropi. Srbija je tri godine zaredom imala suficit u budzetu, a javni dug pod kontrolom i na nivou od 52% BDP-a. Ministarstvo finansija je predložilo zakone koji imaju za cilj stvaranje boljeg poslovnog okruženja, a Mali je inicirao i snižavanje poreskog opterećenja na zarade, koje se smanjivalo tri godine za redom. Sa takvim dobrim rezultatima, Srbija je spremno dočekala krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, i donela sveobuhvatni paket mera vredan 5,8 milijardi evra za podršku privredi i građanima, što iznosi 12,5% BDP-a. Ekonomske mere Srbije pohvalile su međunarodne finansijske institucije, istakavši da je na taj način spašena privreda, a rejting agencije su zadržale nivo postojećeg kreditnog rejtinga. U toku pandemije, nezaposlenost je pala na istorijski nizak nivo od 7,3%, a prosečna plata je prvi put premašila 500 evra.

Po drugi put za ministra finansija izabran je u oktobru 2020. godine.

U novembru 2020. godine postavljen je za nacionalnog koordinatora Republike Srbije za saradnju Republike Srbije u okviru mehanizma saradnje Narodne Republike Kine i država Centralne i Istočne Evrope, kao i za predsednika srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa NR Kinom. Predsednik je Mešovitog komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a takođe je i guverner Srbije u Svetskoj banci i u Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci.

Predsednik je Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma. Takođe, predsednik je Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije. Član je Saveta za ekonomski razvoj.

Nosilac je zvanja Chartered Financial Analyst (CFA) i član CFA Institute, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club.

U novembru 2020. godine položio je ispit iz oblasti upravljanja alternativnim investicijama, čime je stekao zvanje Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA), koje dodeljuje eminentna svetska Asocijacija CAIA.

Takođe, nosilac je licence portfolio menadzera, koju izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Juna 2017. godine, kao polaznik VI klase, završio je Visoku školu bezbednosti i odbrane i stekao najviši nivo karijernog usavršavanja u Vojsci Republike Srbije.

Dobitnik je nagrade „Najevropljanin 2014” za projekat razvoja i rekonstrukcije Beograda. Evropski pokret u BiH mu je 2017. godine dodelio priznanje „Najtolerantniji grad u regionu”.

Aktivno se bavi sportom. Počasni je nosilac crnog pojasa u tekvondou 5. dan za doprinos razvoju sporta. Redovni je učesnik maratonskih trka, a između ostalih, istrčao je maratone u Atini, Berlinu, Istanbulu, Budimpešti, Londonu, čime je poslednjom trkom u martu 2023. godine dobio priznanje „Six Star Medal“. Dobitnik je ordena Velikomučenika Kragujevačkih prvog reda, koji mu je, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, u oktobru 2019. godine uručio Vladika Šumadijski Jovan.

Tečno govori engleski jezik, služi se grčkim i uči kineski jezik.

Otac je Teodora, Viktora i Lole.