Петковић: Туризам на копненим водама – велика шанса за Србију
26.05.2013.

Брод "Ривер Арт" кренуо данас из луке Београд на дводневно путовање - конференцију "Одрживи туризам на дестинацијама копнених вода" које организује Министарство финансија и привреде у сарадњи са Светском туристичком организацијом Уједињених нација (UNWTO) и Дунавским центром за компетенцију (DC C).

Државни секретар за туризам Горан Петковић казао је ће у наредна два дана највећи светски стручњаци из области туризма говорити о искуствима земаља са свих континената о томе како се прави одржив, исплатив и профитабилан туризам на копненим водама.„Речне дестинације имају своје предности. Крстарења рекама су узбудљива, ми имамо велики број насеља, градова, културних споменика, а ту су и национални паркови. На нама је да у наредна два дана откријемо како се то ради и који су најбољи примери из светске праксе, како би смо то конкретно применили на нашим рекама и развили речни туризам“, рекао је Петковић.

Генерални секретар УН Светске туристичке организације Талеб Рифаи изјавио је да су потенцијали Србије на копненим водама изузетни и додао да Србија треба да искористи своја природна и културна богатства за развој туризма.

„Снажна комбинација Дунава, природе и културног наслеђа је иделна понуда за туристе, јер се може посећивати током читаве године. Важно је да у Србији постоји јака воља да се туризам стави на агенду развоја читаве земље. Србија је постала озбиљна по питању туризма и то треба поздравити“, закључио је Рифаи.

Данас и сутра, брод „Артривер“ ће пловити од Београда, преко Костолца (Виминацијума), Доњег Милановца и подручја Ђердапа, а биће организоване и посете неким од најзначајнијих туристичких локалитета у Србији - Лепенском Виру, Виминацијуму, налазишту Табула Трајана и Ђердапској клисури.

На конференцији учествује око 130 високих званичника из области туризма из читавог света којима ће бити представљени потенцијали Србије и постигнути резултати у развоју туристичке понуде у овој области.

Конференција је иначе увод у 95. седницу Извршног савета Светске туристичке организације Уједињених нација, која ће бити одржана у Београду од 27. до 29. маја 2013. године, на којој ће бити утврђен предлог за избор генералног секретара Светске туристичке организације за наредни мандатни период од четири године.