Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Predložene mere prvi korak na putu velikih reformi
03.12.2013.

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da su predložene izmene finansijskih zakona prvi korak na putu velikih reformi koje je planirala Vlada.

"Mere koje smo predložili nisu ni idealne ni popularne i ne donose političke poene, ali su jedine koje su odgovorne i nemaju alternativu", rekao je ministar finansija Lazar Krstić u Skupštini Srbije na predstavljaju izmena 11 finansijsih zakona o kojima se danas vodi objedinjena rasprava.

Ministar kaže da je uz budžet za 2014. godinu vlada predložila usvajanje seta finansijskih zakona koji predviđaju mere neophodne da država ne bi doživela "grčki scenario".

On je istakao da su te mere minimum koji je neophodno sprovesti, ali i da se vodilo računa da one budu socijalno odgovorne. On je rekao da su mere u javnosti kritikovane, ali da nije predložena adekvatna alternativa tim merama, kako bi se stabilizovale javne finansije i pokrenula privreda.

Navodeći razloge za usvajanje zakona, on je naglasio da se pre svega radi o suočavanju sa realnošću, i prvom koraku ka rešavanju problema visokog budžetskog deficita i javnog duga.

Drugi razlog je, kako je istakao, jačanje borbe protiv sive ekonomije, a treći tehničko unapređenje sistemskih, reformskih zakona.

Ministar je istakao da je loše što je konsolidovani deficit budžeta 7,1 odsto BDP-a, ali da bi bez sprovedenih mera on bio devet odsto, i da je država morala da ispoštuje ranije preuzete obaveze davanjem garancija za zaduživanje javnih preduzeća i sanacijom državnih banaka.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd