Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Predlog budžeta za 2014. i fiskalna strategija zdrava osnova za razgovore sa MMF-om
27.11.2013.

“Predlog budžeta za 2014. godinu i trogodišnja fiskalna strategija su zdrava osnova za razgovore sa MMF-om čija će misija pomoći planiranje i naplatu prihoda, i rashoda budžeta”, izjavio je ministar finansija Lazar Krstić na Nacionalnom budžetskom forumu.

Ministar je najavio da će sledeće nedelje u Beograd doći tehnička misija Medjunarodnog monetarnog fonda sa kojom će Vlada razgovarati o paketu mera za fiskalnu konsolidaciju.

On je istakao da se sa MMF još ne pregovara o novom aranžmanu, ali je ocenio da bi za Srbiju bilo dobro da ima aranžman iz predostrožnosti koji ne podrazumeva bilo koji zajam.

Govoreći o Predlogu budžeta za 2014. godinu, ministar je rekao da je budžet napravljen na realnim osnovama i vrlo odgovorno, što znači da se ne ide na veće rezove od onih koji su u ovom trenutku neophodni.

“Budžet za 2014. je prvi korak ka konsolidaciji fiskalnog sistema Srbije i dovođenja u red javnih finansija”, istakao je ministar.

Odgovarajući na kritike da su u narednoj godini potrebne dodatne uštede od 300 miliona evra, Krstić je istakao da je tu procenu Fiskalni savet zasnovao na pretpostavci da neće uspeti povećana naplata poreza, planirana za 2014. godinu.

Ministar je najavio da će u narednih šest do devet meseci biti završen proces restrukturiranja preduzeća, kao i da će se rešiti problemi velikih preduzeća, kao što su Galenika, Železara....

"Shvatili smo da to mora da se uradi, jer ako se to ne dogodi za šest do devet meseci neće vredeti uštede niti će biti realizovan budžet", rekao je ministar.
On je naveo da se razmatra ograničavanje zapošljavanja u državnoj upravi, kao i način zapošljavanja u drugim velikim sistemima, imajući u vidu rastući broj zaposlenih u javnom sektoru.

Krstić je napomenuo da u ovom trenutku nije bilo politički moguće da se ide na agresivnije reforme koji bi se odnosile na penzije.

Što se PDV-a na hotelske usluge tiče, Krstić je rekao da je odlučeno da porez na dodatu vrednost za ugostiteljske usluge bude povećan sa 8 na 10, umesto na 20 odsto. Ministar je rekao da smatra da bi samo u Beogradu bilo ekonomski opravdano da se PDV na ugostiteljske usluge poveća na 20 odsto, dok bi uništilo hotele u unutrašnjosti i da se zato Vlada predomislila.

Ministar objašnjava da bi uvođenje više stope PDV-a na hotelske usluge usporilo razvoj turističke industrije i stavilo ovu oblast u finansijski nepovoljan položaj u poređenju sa okolnim zemljama. Takođe, “nastojaćemo da se borimo protiv sive ekonomije čiji se obim povećava, a rad u sivoj zoni ne samo da predstavlja nelojalnu konkurenciju već i uskraćuje javne prihode koji mogu biti iskorišćeni za dalje unapređenje turističke ponude Srbije”, ističe Krstić.

Krstić kaže i da će se razmotriti da li su, i u kojoj meri, potrebne dalje subvencije za investitore, u zavisnosti od konkurentnosti Srbije u regionu, i to prevashodno kada se govori o stranim investicijama.

Krstić je ističe da se moraju raščlaniti dve stvari: da li je potrebno davati subvencije za strane i domaće investicije, kao i da li je Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) institucija da to sprovodi.

On je naveo da je za tu agenciju u budžetu za 2014. godinu predviđeno 5,5 milijardi dinara, kao i da se analizira da li su sve subvencije ugovorene na adekvatan način.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd