Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Bez izuzetaka od oporezivanja
02.11.2013.

“Neće biti izuzetaka od oporezovanja plata većih od 60.000 dinara”, poručio je ministar finansija Lazar Krstić u Dnevniku Radio televizije Srbije.

“Konsenzus postoji i ljudi će shvatiti da ukoliko budemo počeli da pravimo izuzetke, prosto nećemo ostvariti ono što moramo", ističe Krstić. Ministar kaže da je budžet za sledeću godinu pravljen na realnim osnovama.

"Pritisaka ima, ali izuzetaka ne može da ima. Mi smo razgovorali sa svim sindikatima i svim ostalim faktorima socijalnog dijaloga u zemlji da bismo stvorili konsenzus za jedan ovakav budžet i ove teške mere sa kojima idemo", rekao je Krstić.

Govoreći o penzijama, Krstić je rekao da će njihov rast ostati onakav kakav je predviđen zakonom. To znači da će penzije rasti dva puta u toku sledeće godine, 0,5 odsto u aprilu i jedan odsto u oktobru.

"U pripremi ovih mera duboko smo sagledali rashode i naposletku ćemo imati disciplinu koju smo već krenuli da zavodimo", naglasio je Krstić.

Kad je reč o raspodeli novca ministarstvima iz budžeta za sledeću godinu, Krstić je objasnio da je ove godine proces tekao nešto drugačije nego prethodnih.

"Nije bilo političkih pregovora, kako je bar meni rečeno da je to bio ranije slučaj. Budžet je sa rashodne strane, bar što se ministarstava tiče restriktivan, ali ima ministarstava koja su dobila više", rekao je Krstić.

Kao primer je naveo Ministarstvo kulture i informisanja kome je ove godine pripalo više novca. Istakao je da to nije samo zbog toga što javni servisi prelaze na finansiranje iz budžeta, već da je i sam razvoj kulture dobio više nego što je to ranije bio slučaj.

"Mi smo pokušali da sednemo sa svim ministarstvima i da se dogovorimo oko prioriteta. Čitava Vlada i svi ministri bili su vrlo predusetljivi. Nakon one
sednice Vlade gde smo svi rekli kakva je zapravo situacija, svi su ušli u ovaj proces pravljenja budžeta prilično odgovorno", rekao je Krstić.

Ministar je poručio da je ovaj budžet predstavlja zaokret ka zdravijoj srpskoj privredi. Istakao je da će prihodi u budžetu biti 930 milijardi dinara.

"Najveći deo toga, oko 430 milijardi, kao i obično biće PDV, a 230 milijardi će biti od akciza", rekao je Krstić.

Istakao je da su rashodi 1.113 milijardi i da u to najvećim delom spadaju plate i transferi fondovima socijalnog osiguranja.

"To nas ostavlja na deficitu od oko 183 milijarde. To je procentualno nešto manje u odnosu na BDP, nego što je to bilo ove godine, oko 4,6 odsto na republičkpm nivou. Da nismo preduzeli mere, deficit bi bio više od šest odsto", rekao je ministar.

Poručio je da je ovaj budžet za razliku od onog koji je pravljen pre godinu dana, sastavljen na sasvim realnim osnovama.

"Suočili smo se sa situacijom i videli smo gde smo zapravo. Prihode smo projektovali realno, u liniji sa ostvarenjima koja smo imali ove godina, a koja su značajno podbacila i bila osnovni uzrok za rebalans u julu", objasnio je Krstić.

Predlog zakona o budžetu ušao je u skupštinsku proceduru.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd