Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Krstić: Srbija će postati pozitivna priča
14.10.2013.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da je podrška na koju su vladine mere naišle u Svetskoj banci, MMF-u, pa i Stejt departmentu, dokaz kredibiliteta politike vlade u Beogradu i izrazio uverenje da će Srbija postati pozitivna priča, kakvih u Evropi nema mnogo.

Krstić je, sumirajući dosadašnje rezultate učešća na redovnom godišnjem zasedanju Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, rekao da su to bila "tri jako dobra dana za Srbiju".

Prema njegovim rečima, jednako značajni bili su i razgovori sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

"Nastavljamo razgovore sa MMF-om i to je proces koji traje, nije nešto što se lomi preko kolena. Mi sada pokušavamo da usaglasimo na tehničkom nivou sve pretpostavke", rekao je ministar.

On je istakao da je dobijena pozitivna ocena za program Vlade Srbije, koji "nije lak, ali je odgovoran, i ima za cilj da stvari postavi na svoje mesto".

Prema njegovim rečima, vladine mere se ne odnose samo na fiskalnu konsolidaciju, već su "dve i po od šest mera" usmerene na stimulaciju rasta.

"Tu mislim na poboljšanje poslovnog ambijenta i povoljne kredite, kao posledicu dobrih bilateralnih odnosa, kao što je primer sa Abu Dabijem. Takođe, samim restrukturiranjem javnih preduzeća otvoriće se prostor za konkurentnost u nekim oblastima", naglasio je Krstić.

Krstić je ocenio da je za Srbiju sada glavno pitanje ekonomske predvidljivosti i srednjoročnog planiranja, za uspeh kod stranih i domaćih investitora.

"Sad smo prvi put izašli sa slikom koja nije samo za sutra, već sa ciljem koji bi mogao da se ostvari u naredne tri do četiri godine. Verujem da ćemo postati pozitivna priča, kojih u Evropi nema puno i da će to biti pozitivna stvar za našu privredu", naglasio je ministar.

Tokom boravka srpske delegacije u Vašingtonu, konferenciju za novinare je održala i direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elena Goldsin, koja je rekla da je "veoma ohrabrena posvećenošću koju je Vlada Srbije pokazala u poslednjih mesec dana ulaskom u reformu javnog sektora".

Ona je istakla da se na Zapadnom Balkanu od sledeće godine očekuje umereni oporavak, i da su te prognoze slične evropskim prognozama za naredne tri godine.

IZVOR TANJUG
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd