Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Vesti
Verzija za štampu
Ljubić pozvao radnike kruševačke „Župe“ da prekinu štrajk
16.07.2013.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Alekasndar Ljubić pozvao je danas radnike kruševačkog preduzeća „Župa“ u Kruševcu da prekinu štrajk.

„Problema je mnogo i Vlada Srbije je tu da rešava te probleme. Pozivam vas, pre svega zbog vas i zbog vaših porodica, da prekinete štrajk. Ja vas uveravam da ćemo u narednim nedeljama učiniti sve da se ubrza postupak privatizacije u „Župi“ i da vam se omogući socijalni program u iznosu od 300 evra po godini radnog staža. To je ono što država može sada da ponudi“, izjavio je državni sekretar Aleksandar Ljubić.Ljubić je razgovarao sa štrajkačima i predstavnicima sindikata preduzeća „Župa“ kojima je predstavio plan Vlade Srbije za okončanje postupka restrukturiranja u kom se ovo preduzueće nalazi. Ljubić je rekao da je „Župa“ od države dobila subvencije u ukupnom iznosu od 270 miliona dinara, te da je ovo preduzeće jedno od onih koje je najviše dobilo u procesu restrukturiranja.

„Proces restrukturiranja se mora završiti u svim preduzećima, trenutno su nemoguća bilo kakva davanja za investiciona ulaganja ili davanje novca za zaostale plate. Što se tiče socijalnog programa, Vlada Srbije je predvidela taj novac i moja poruka onima koji žele jeste da uzmu socijalni program“, kazao je Ljubić i dodao da prihvatanje socijalnog programa neće biti prepreka radnicima koji nakon privatizacije budu želeli da nastave da rade u ovom preduzeću kod novog poslodavca.

Što se tiče neisplaćenih zarada, Ljubić je rekao da se one mogu naplatiti samo iz prodaje imovine fabrike, bilo u procesu privatizacije, bilo u procesu stečaja.

Ljubić se danas u Kragujevcu, na poziv Samostalnog sindikata metalaca Srbije, sastao sa predstavnicima preduzeća metalskog kompleksa, a danas će posetiti i Prvu petoletku u Trsteniku gde će predstaviti Akcioni plan za završetak restrukturiranja tog preduzeća.

bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd