Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Галеника под хитно да направи уштеде и отпусти вишак радника
03.07.2013.

Не постоји никаква обавеза нити је дато обећање да ће се новац пореских обвезника трошити на плаћање рачуна које је Галеника направила према добављачима и банкама. Владa Србије је дала налог менаџменту Галенике да заједно са синдикатима под хитно утврди колико радника је технолошки вишак, да се спроведе програм реорганизације, да се фонд зарада смањи за 20 одсто, а новац од уштеда усмери на набавку сировина.

Без смањивања броја радника, који се у последње две године нагло повећао мимо сваког економског резона, Галеника неће моћи самостално нити да сервисира своје дугове нити да буде профитабилна, те је неопходно да се хитно спроведе социјални програм за који је Влада Србије већ обезбедила средства.

Не могу грађани Србије попуњавати својим новцем празнине у каси Галенике, нити плаћати лоше управљање. То је управо и предочено менаџменту и синдикатима Галенике на састанку у Влади Србије.

Подсећамо и да је на састанку констатовано да Галеника не може да настави да ради нормално и профитабило без унапред припремљеног програма реорганизације. Менаџменту и синдикатима је препоручено да ангажују саветника који ће тај план припремити. План подразумева смањивање броја запослених са 2.000 на 1.200 радника, што је оптимално за ту компанију. Неопходно је и смањивање фонда зарада за 20 одсто, како би се тај новац преусмерио за набавку сировина за производњу. Након свега тога, држава би могла да преговара са банкама о дугорочном репрограму кредита које Галеника има.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд