Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Рекордан раст извоза у априлу
02.06.2013.

Након снажног раста српског извоза у првом тромесечју ове године, у априлу су остварени још бољи резултати. Извоз је у априлу порастао за 30 одсто у односу на исти месец прошле године, достигавши апсолутни рекорд од 950 милиона евра на месечном нивоу. У прва четири месеца ове године, извоз је био за чак 24% већи у односу на исти период прошле године. Истовремено, увоз је практично стагнирао, што је довело до пада спољнотрговинског дефицита за једну петину.

Снажном расту српског извоза ове године највише доприноси извоз аутомобила и ауто-компоненти (учествује са 20% у укупном извозу), електричних машина и апарата, текстилних производа, обојених метала и производа од метала. За разлику од претходних година, у структури извоза сада доминирају производи високог степена додате вредности, уместо сировина и полупроизвода ниског степена профитабилности. Највећа извозна тржишта Србије у овој години су Италија, где је остварен дупло већи извоз него у истом периоду прошле године, Немачка, Босна и Херцеговина и Русија.

У априлу је настављен и опоравак индустријске производње, са растом од 5,7 одсто у односу на исти месец прошле године. У прва четири месеца ове године индустријска произуводња је била за 5,3 одсто већа него у истом периоду лане. Највећи раст индустријске производње у априлу су имале производња аутомобила и ауто-компоненти, производња металних производа, производња фармацеутских производа и препарата, производња деривата нафте, као и хемијска индустрија.

Уколико се овај тренд раста извоза и индустријске производње настави до краја године, и ако се остваре очекивања о релативно доброј пољопривредној сезони, раст бруто-домаћег производа могао би бити и већи од планираних 2%.

Влада Републике Србије је одлучна да спроведе све неопходне мере које ће омогућити да се привредни раст Србије у још већој мери базира на расту извоза, јер је то једина реална и одржива стратегија за преко потребно повећање запослености.

Извоз 2005. - 2013.


bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд