Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Динкић: Србији треба још инвеститора као што је немачки Континентал
01.06.2013.

„Немачки Континентал запослио је у Суботици 150 радника, а у наредних неколико месеци запослиће још 150 и то је оно што треба Србији. Најважнији задатак владе у ово тешко време је да помогне да озбиљни инвеститори покрену фабрике и производњу у читавој Србији“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић на свечаном отварању фабрике „CоntiTech Fluid Serbia“ која је део немачке компаније Continental AG.

Динкић је казао да Суботица може да буде поносна што је успела да привуче компанију попут Континентала и најавио да у суботичкој индустријској зони у јулу креће градња фабрике компаније Сваровски.„Фабрике које су овде отворене и оне које ће бити отворене, на дуг рок ће запошљавати људе и гарантовати им сигурну плату, а Србији донети велики извоз. Зато радимо свакодневно да се овакви капацитети шире на територији читаве Србије, јер влада је поставила јасан план привредног опоравка: хоћемо да базирамо привредни развој на расту извоза и на запошљавању. Као резултат тога, у априлу постигнут је рекордни извоз у износу од 950 милиона евра робе из Србије, а 20 одсто тог износа чини извоз аутомобилске индустрије“, рекао је Динкић и оценио да је раст извоза најсветлија тачка српске привреде.

Динкић је навео да у стратегији индустријског развоја, аутомобилска индустрија има највећи приоритет због великог учешћа у укупном извозу који је у априлу ове године достигао рекордан износ.

„У прва четири месеца ове године извоз је порастао за 24 одсто, док је увоз стагнирао, тако да смо за једну петину смањили спољнотрговински дефицит Србије што није ни мало лако у условима овакве економске кризе која влада ЕУ, а посебно имајући у виду да су то највећа тржишта на која извозимо“, објаснио је министар финансија и привреде.

Динкић је рекао да му је менаџмент Континентала пренео задовољство квалитетом домаћих инжењера и радника и захвалио се бившем градоначелнику Суботице Саши Вучинићу на уложеном труду и помоћи у привлачењу нових инвеститора у том граду.

„Пре три године смо започели разговоре са компанијом Континентал, данас овде имамо фабрику у којој ће бити запослено више радника него што је првобитно планирано. Надам се да Континентал неће стати на овоме, већ да ће као многе друге компаниије градити даље“, истакао је министар Динкић и навео пример јужнокорејске Јуре која је изградила чак четири фабрике у Србији.

Компанија ContiTech Fluid Serbia, која се бави производњом гумених црева (пројекат склапања металних и пластичних црева система за хлађење) започела је почетком ове године у новом погону серијску производњу система за спровођење различитих течности, који се примењују у аутомобилској индустрији као и системе за пренос уља и хлађење мотора у аутомобилима.

Тренутно Contitech запошљава око 150 радника, а инвестициони пројекат је вредан укупно 10,7 милиона евра.

Главни купци ContiTech-а су Фолскваген група, Пежо-Ситроен група, BMW и Дајмлер.

Continental AG је основан 1871. године и тренутно је један од пет највећих добављача у ауто-индустрији на свету као и други по величини у Европи. У 2012. године компанија је запошљавала 169.639 радника на скоро 190 локација у 39 земаља и остварила обрт од 32,7 милијарди евра.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд