Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Први састанак Пословне контакт групе
30.05.2013.

Један од првих корака у реализацији пројекта Новог компјутеризованог транзитног система НЦТС, чије је функционисање услов за приступање ЕУ, започеће формирањем ''Пословне контакт групе''. Први састанак тог тела одржан је у Управи царина 30.маја 2013.

У рад ''Пословне контакт групе'' биће укључени највећи привредни субјекти који се пре свега баве транзитним поступком, представници привредних комора и сличних удружења, а све са циљем да се детаљно упознају са предстојећим променама у транзиту, али и о неопходним изменама у њиховом досадашњем начину рада.

Циљ формирања овакве групе је упознавање учесника у царинском поступку са предстојећим променама које захтевају да компаније благовремено раде на подизању капацитета у области људских ресурса и информационих технологија.

''План Управе царина је прилично амбициозан и огледа се у томе да ће царинска служба учинити максималан напор да у току наредне 2014. године створи услове за тестирање и почетак примене НЦТС-а на нашем царинском подручју'', истакао је директор Управе царина Републике Србије, Тихомир Богићевић, и додао да '' је наша намера да не дозволимо да пословна заједница остане ван процеса имплементације Новог компјутеризованог транзитног система ''.

''Да би ови напори од стране Управе царина били у потпуности успешни, неопходна је сарадња и паралелан напор вас који чините Пословну контакт групу, али исто тако и осталих делова пословне заједнице'' нагласио је председавајући Пословне контакт групе, иначе помоћник директора Сектора за царинско пословање и међународну царинску сарадњу, Веселин Милошевић, додавши да ''полажемо велике наде у то да ће НЦТС нашу привреду учинити конкурентнијом на глобалном тржишту''.

Оснивачки састанак Пословне контакт групе протекао је уз велико интересовање и присуство најеминентнијих представника привредних субјеката који се пре свега баве транзитним, али и осталим царинским поступцима.

''Очекујемо доста од увођења НЦТС-а. Пре свега да дође до повећања обима посла и да се цео процес убрза, што ће довести до уштеда, а самим тим и до увећања профита'', рекао је Владимир Пајић, представник компаније ''Милшпед'' на данашњем састанку.

Управа царина на овај начин наставља да пружа подршку компанијама којима олакшава и убрзава поступак и тиме обезбеђује и најдрагоценију уштеду а то је – ВРЕМЕ. Коначни циљ увођења НЦТС-а је да се захваљујући потпуном електронском вођењу поступка брже решавају царинске формалности и смањи време транзита.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд