Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Мост између домаће привреде и глобалног тржишта
25.05.2013.

Поводом обележавања Дана царинске службе Србије у Управи царина одржан је свечани скуп на коме је наглашено да царинска служба представља мост између домаће привреде и глобалног тржишта, те да ће наставити да чини све како би дала свој допринос развоју домаће економије.

После 209 година од када су први цариници на Сави код Остружнице почели да контролишу проток робе и људи, царинска служба је прошла дуг развојни пут увек настојећи да одговори изазовима који се пред њу стављају.

Данас је највећи изазов стање у коме се налази домаћа привреда, па се у оквиру царинске службе предузимају конкретне мере како би се пружила подршка њеном развоју.

Појачаним активностима на сузбијању кријумчарења дајемо свој допринос борби против сиве економије, истовремено се залажући за што ефикасније усаглашавање правне регулативе и царинских процедура у складу са најбољим праксама ЕУ.

Један од првих корака у реализацији пројекта Новог компјутеризованог транзитног система НЦТС, чије је функционисање услов за приступање ЕУ, започеће формирањем ''Пословне контакт групе''. Идеја је да у рад тог тела буду укључени највећи привредни субјекти који се пре свега баве транзитним поступком, представници привредних комора и сличних удружења, а све са циљем да се детаљно упознају са предстојећим променама у транзиту, али и о неопходним изменама у њиховом досадашњем начину рада. Први састанак ''Пословне контакт групе'' биће одржан у Управи царина 30.маја 2013.

''На тај начин Управа царина наставља да пружа подршку компанијама којима олакшава и убрзава поступак чиме их чини конкурентнијим на глобалном тржишту“, изјавио је овом приликом Тихомир Богићевић, директор Управе царина Републике Србије и додао да је ''коначни циљ
да се захваљујући потпуном електронском вођењу поступка брже решавају царинске формалности и смањи време транзита''.

Уочи Дана царинске службе Србије у свим царинарницама организована је хуманитарна акција под називом ''Цариници за децу'' у оквиру које је прикупљена готово 1,5 тона помоћи за децу без родитељског старања.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд