Министарство финансија - Влада републике Србије
Напредна претрага akcija


Саопштења
Верзија за штампу
Петковић: Туризам на копненим водама – велика шанса за Србију
26.05.2013.

Брод "Ривер Арт" кренуо данас из луке Београд на дводневно путовање - конференцију "Одрживи туризам на дестинацијама копнених вода" које организује Министарство финансија и привреде у сарадњи са Светском туристичком организацијом Уједињених нација (UNWTO) и Дунавским центром за компетенцију (DC C).

Државни секретар за туризам Горан Петковић казао је ће у наредна два дана највећи светски стручњаци из области туризма говорити о искуствима земаља са свих континената о томе како се прави одржив, исплатив и профитабилан туризам на копненим водама.„Речне дестинације имају своје предности. Крстарења рекама су узбудљива, ми имамо велики број насеља, градова, културних споменика, а ту су и национални паркови. На нама је да у наредна два дана откријемо како се то ради и који су најбољи примери из светске праксе, како би смо то конкретно применили на нашим рекама и развили речни туризам“, рекао је Петковић.

Генерални секретар УН Светске туристичке организације Талеб Рифаи изјавио је да су потенцијали Србије на копненим водама изузетни и додао да Србија треба да искористи своја природна и културна богатства за развој туризма.

„Снажна комбинација Дунава, природе и културног наслеђа је иделна понуда за туристе, јер се може посећивати током читаве године. Важно је да у Србији постоји јака воља да се туризам стави на агенду развоја читаве земље. Србија је постала озбиљна по питању туризма и то треба поздравити“, закључио је Рифаи.

Данас и сутра, брод „Артривер“ ће пловити од Београда, преко Костолца (Виминацијума), Доњег Милановца и подручја Ђердапа, а биће организоване и посете неким од најзначајнијих туристичких локалитета у Србији - Лепенском Виру, Виминацијуму, налазишту Табула Трајана и Ђердапској клисури.

На конференцији учествује око 130 високих званичника из области туризма из читавог света којима ће бити представљени потенцијали Србије и постигнути резултати у развоју туристичке понуде у овој области.

Конференција је иначе увод у 95. седницу Извршног савета Светске туристичке организације Уједињених нација, која ће бити одржана у Београду од 27. до 29. маја 2013. године, на којој ће бити утврђен предлог за избор генералног секретара Светске туристичке организације за наредни мандатни период од четири године.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Министарство финансија Републике Србије
Кнеза Милоша 20, 11000 Београд