Ministarstvo finansija - Vlada republike Srbije
Napredna pretraga akcija


Saopštenja
Verzija za štampu
Petković: Turizam na kopnenim vodama – velika šansa za Srbiju
26.05.2013.

Brod "River Art" krenuo danas iz luke Beograd na dvodnevno putovanje - konferenciju "Održivi turizam na destinacijama kopnenih voda" koje organizuje Ministarstvo finansija i privrede u saradnji sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Dunavskim centrom za kompetenciju (DC C).

Državni sekretar za turizam Goran Petković kazao je će u naredna dva dana najveći svetski stručnjaci iz oblasti turizma govoriti o iskustvima zemalja sa svih kontinenata o tome kako se pravi održiv, isplativ i profitabilan turizam na kopnenim vodama.„Rečne destinacije imaju svoje prednosti. Krstarenja rekama su uzbudljiva, mi imamo veliki broj naselja, gradova, kulturnih spomenika, a tu su i nacionalni parkovi. Na nama je da u naredna dva dana otkrijemo kako se to radi i koji su najbolji primeri iz svetske prakse, kako bi smo to konkretno primenili na našim rekama i razvili rečni turizam“, rekao je Petković.

Generalni sekretar UN Svetske turističke organizacije Taleb Rifai izjavio je da su potencijali Srbije na kopnenim vodama izuzetni i dodao da Srbija treba da iskoristi svoja prirodna i kulturna bogatstva za razvoj turizma.

„Snažna kombinacija Dunava, prirode i kulturnog nasleđa je idelna ponuda za turiste, jer se može posećivati tokom čitave godine. Važno je da u Srbiji postoji jaka volja da se turizam stavi na agendu razvoja čitave zemlje. Srbija je postala ozbiljna po pitanju turizma i to treba pozdraviti“, zaključio je Rifai.

Danas i sutra, brod „Artriver“ će ploviti od Beograda, preko Kostolca (Viminacijuma), Donjeg Milanovca i područja Đerdapa, a biće organizovane i posete nekim od najznačajnijih turističkih lokaliteta u Srbiji - Lepenskom Viru, Viminacijumu, nalazištu Tabula Trajana i Đerdapskoj klisuri.

Na konferenciji učestvuje oko 130 visokih zvaničnika iz oblasti turizma iz čitavog sveta kojima će biti predstavljeni potencijali Srbije i postignuti rezultati u razvoju turističke ponude u ovoj oblasti.

Konferencija je inače uvod u 95. sednicu Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, koja će biti održana u Beogradu od 27. do 29. maja 2013. godine, na kojoj će biti utvrđen predlog za izbor generalnog sekretara Svetske turističke organizacije za naredni mandatni period od četiri godine.
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet
bullet


Ministarstvo finansija Republike Srbije
Kneza Miloša 20, 11000 Beograd